З 30 жовтня в Україні зростуть тарифи на світло
З 30 жовтня в Україні зростуть тарифи на світло

З 30 жовтня в Україні зростуть тарифи на світло

Українці платитимуть більше за використання електроенергії у денні години, свідчить проєкт постанови Національного регулятора. Якщо проєкт підтримають, то тарифи зростуть з 30 жовтня. Про це повідомляє Фокус, пише agronews.ua.

Українським комерційним компаніям зі сфери енергетики потрібні додаткові кошти для відновлення після ударів ЗС РФ. Крім того, їм має бути вигідно купувати потужності за кордоном, коли з’являється критична ситуація. З цією метою Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) переглянула тарифи на світло і ухвалить відповідне рішення 1 жовтня. Про деталі зростання тарифів на електроенергію ідеться у проєкті постанови НКРЕКП, опублікованій на порталі відомства.

25 вересня на порталі НКРЕКП з’явився порядок денний засідання, яке відбудеться 1 жовтня 2024 року. У порядку денному — 44 питання, серед них питання №40 стосується проєкту постанови “Про граничні ціни на ринку “на добу наперед”, внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку”.

У тексті проєкту вказано, що планують внести зміни у постанову щодо тарифів на електроенергію, ухвалену 20 травня 2024 року. Перелічуються кілька аргументів на користь підвищення цін. Один з цих аргументів — компаніям потрібні гроші для відновлення після російських обстрілів. Інший аргумент — вирівнювання цін із закордонними: тоді українському ринку буде вигідно купувати потужності для балансування у Європейському Союзі.

Проєкт постанови складається з п’яти сторінок. На передостанній — нові тарифи на електропостачання, які почнуть діяти з 30 жовтня (якщо постанову затвердять). Зміни стосуються ринку “на добу наперед”, а для балансуючого ринку змін немає:

Тарифи на ринку “на добу наперед” та внутрішньодобовому ринку:

  • максимальні граничні ціни з 00:00 до 07:00 — 5 600,00 грн/МВт·год;
  • з 07:00 до 17:00 та з 23:00 до 24:00 — 6 900,00 грн/МВт·год;
  • з 17:00 до 23:00 — 9 000,00 грн/МВт·год;
  • мінімальна гранична ціна — 10,00 грн/МВт·год.

Якщо порівняти новації НКРЕКП з цінами у травневій постанові, то бачимо, що зростає період доби, протягом якого діятиме вищий тариф — 6 900 грн/МВт год. На сьогодні він діє сумарно п’ять годин, а планують — сумарно 11 годин.



Перегляди: 0
Теги за темою
електроенергія тарифи
Джерело матеріала
loader
loader