Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні»
Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні»

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні»

Цього місяця нас очікують дві гучні і довгоочікувані прем’єри – друга частина «Джокера» з Хоакіном Феніксом та Леді Гага і третя частина «Венома» з незмінним Томом Гарді. Вітчизняні - документалка про роботу української військової авіації та історична драма про каральну психіатрію в СРСР «БожеВільні». Два гучні фільми з Каннського фестивалю: бодігорор «Субстанція» та історія молодого Трампа. А також моторошні фільми жахів, адже Гелловін у жовтні. Далі – детальніше про найцікавіші прем’єри.

З 3 жовтня

Джокер: Божевілля на двох / Folie à Deux

Жанр: психологічно-музичний трилер

Після вуличної революції, яку спричинили вчинки Джокера та якою закінчувався перший фільм, сам Артур Флек (він же Джокер) потрапляє до психіатричної клініки, де знайомиться з Харлі Квін. Між цими двома одразу спалахує божевільне кохання.

Тим часом окружний прокурор Готему Харві Дент порушує карну справу проти Артура. Харлі починає діяти, щоб захистити коханого.

Одразу варто сказати для фанатів першої частини: такого драйву і екшн у продовженні не буде. Безумство на двох – воно всередині Харлі Квіт та Джокера, а не на екрані. Це скоріше судова драма, яка поєднана з м’юзиклом (дуже сподіваємось, що пісні ми почуємо в оригінальному виконанні Леді Гага та Хоакіна Фенікса, а не в українському перекладі).

Країна: США

Режисер: Тод Філліпс («Джокер», Трилогія «Похмілля»)

Актори: Хоакін Фенікс («Джокер»,«Гладіатор»), Леді Ґаґа («Народження зірки», «Дім Ґуччі»), Зазі Бітц («Джокер», «Дедпул 2»), Брендан Ґлісон («Ірландець», «Банші Інішерина»)

Тривалість: 02:18

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні» - Фото 1
З 10 жовтня

Підйомна сила

Жанр: документальний, військовий

Українська авіаційна команда AEROTIM зняла фільм про роботу армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України. Історії пілотів-вертолітників - про перші дні війни, польоти на острів Зміїний та в окупований Маріуполь, рейди у тил ворога - будуть оприлюднені вперше.

Автори фільму устами своїх героїв розкажуть про болючі втрати та перемоги, продемонструють повітряні зйомки у форматі air-to-air, навчальні та бойові вильоти, у кадрі з'являться справжні бойові пілоти, авіанавідники, інженери та борттехніки.

Країна: Україна

Режисер: Олександр Стратієнко

Тривалість: 01:31

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні» - Фото 2

Субстанція /The Substance

Жанр: трилер, фантастика

Відзначений на Каннському кінофестивалі призом за «Найкращий сценарій» фільм вже встигли охрестити феміністичним бодігорором.

Елізабет Спаркл – суперзірка, колись відома акторка, зараз вона веде популярне фітнес-шоу. Є все: слава, популярність, успіх. Немає одного – молодості. Продюсер прямо заявляє Спаркл, що вона вже застара для фітнес-шоу, і звільняє її.

Дуже вчасно Елізабет надходить пропозиція спробувати «Субстанцію» - препарат, завдяки якому ви на деякий час стаєте своєю молодшою та кращою версією. І дійсно, після ін'єкції зі старого тіла «вилуплюється» неймовірної краси юна дівчина С'ю. Вона одразу займає колишню посаду Спракл і підкорює усіх своєю чарівністю. Але є одне «але»: треба постійно підживлювати непорушне старе тіло, інакше наслідки будуть незворотними.

Не перша і не остання історія про прагнення вічної молодості та ціну, яку героїні за це платять, але у фільмі французької режисерки Коралі Фаржа все показано аж занадто реалістично і божевільно. І досить рідкісне явище, коли одночасно існують обидві версії героїні: і старша, і молодша.

Країна: CША, Великобританія, Франція

Режисерка: Каролі Фаржа («Помста»)

У головних ролях: Демі Мур («Привид», «Солдат Джейн»), Маргарет Куеллі («Бідолашні»), Денніс Куейд (серіал «Хлопаки»)

Тривалість: 2:20                   

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні» - Фото 3

Хижий ліс /Never let go

Жанр: горор, трилер

Після апокаліпсису мати з двома синами-підлітками оселяється в лісовій гущавині, щоб сховатись від жахливих наслідків катастрофи. Уникнути небезпек можна єдиним чином – завжди бачити одне одного і не відходити від дому далі, ніж дозволяє прив’язана до будиночка мотузка. У лісі чигають на них невідомі страхітливі істоти.

Але якось один із хлопчиків починає сумніватись, що світ довкола такий небезпечний, і… зникає. Тож мати та його брат повинні вийти за межі безпечної зони.

Судячи з трейлера, фільм повинен бути принаймні моторошним. Та й режисер Александр Ажа, відомий за слешером «Висока напруга» та горором «Пагорби мають очі», вміє налякати глядача.

Країна: США

Режисер: Александр Ажа (також жахи "Дзеркала", "Піраньї 3D")

Актори: Геллі Беррі («Люди Ікс», «Джон Уік 3», «Хмарний атлас»), Крістін Парк (серіал «На поверхні»), Стефані Лавін (серіал «Таємниче королівство Бенедикта»)

Тривалість: 02:00

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні» - Фото 4
З 17 жовтня

Учень. Історія Трампа/ The Apprentice

Жанр: драма, комедія, біографія

70-80-ті роки ХХ сторіччя, Нью-Йорк. Молодий та амбітний Дональд Трамп працює на свого батька девелопера, але мріє про свої запаморочливі проєкти: як от збудувати люкс-готель на Мангеттені. Знайомство з одіозним адвокатом Роєм Коном допомагає юному Трампу спочатку позбутися звинувачень у расовій дискримінації, а згодом і навчитися в цьому житті чогось більшого. Наприклад, трьом головним правилам життя: завжди атакуй, все заперечуй, завжди перемагай за будь-яку ціну. Дотримуючись цих правил, молодий Дональд перетворюється на Трампа, який йде по головах, тобто такого, якого ми вже знаємо.

Перший байопік про американського експрезидента, а може, й майбутнього, знятий за книгою журналіста Гебріела Шермана. І головна фігура тут не лише Трамп, а власне Рой Кон: непересічна особистість – дружив з Ніксоном та Кеннеді, вів найгучніші справи, був адвокатом мафії та Енді Уорхола. Стосункам Трампа та Кона, як учня та учителя, і присвячено фільм. А також тому, як із амбітного, а подекуди людяного юнака майбутній президент перетворюється на холодну й бездушну «акулу бізнеса».

До речі, представники Трампа вже пообіцяли подати на авторів фільму в суд начебто за наклеп.

Країна: Канада, США, Ірландія

Режисер: Алі Аббасі («Кордон», «Вбивця «Священний павук»)

У головних ролях: Себастіан Стен (франшиза «Месники», ), Джеремі Стронґ («Джентльмени», серіал «Спадкоємці»), Мартін Донован (серіал «Велика маленька брехня»), Марія Бакалова («Вартові Галактики. 3»)

Тривалість: 02:00

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні» - Фото 5

Усміхайся 2/ Smile 2

Жанр: горор

Співачка Скайлі Рай ось-ось має поїхати у всесвітній гастрольний тур. Напередодні на її очах покінчив із собою знайомий хлопець, при цьому він моторошно усміхався. Відтоді ця маніакальна посмішка переслідує поп-зірку всюди, схоже, вона стала жертвою якогось потойбічного паразита, що тепер не відстане. Це не тільки приводить дівчину до нервового зриву і неможливості проводити концерт, а до смертей інших людей довкола.

Єдиний спосіб покінчити з цим – Скайлі мусить зустрітися зі своїм темним минулим. А можливо, навіть померти.

Друга частина успішного трилера 2022 року. Тоді режисер-дебютант Паркер Фінн зміг зняти найкасовіший оригінальний фільм жахів року. Якщо у першому фільмі це була своєрідна спроба показати вплив дитячої травми на доросле «я», то зараз режисер пропонує поглянути на сутність посмішки під іншим кутом.

Країна: США

Режисер: Паркер Фінн («Усміхайся»)

У головних ролях: Наомі Скотт («Аладдін», «Янголи Чарлі»), Кайл Галлнер («Крик», серіал «Ходячі мерці»), Лукас Гейдж (серіал «Фарго», «Білий лотос»)

Тривалість: 02:00

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні» - Фото 6
З 24 жовтня

Веном: Останній танець/ Venom: The Last Dance

Жанр: фантастичний екшн

Рано чи пізно ця історія з паразитом-інопланетянином мусила скінчитись. І третя частина франшизи може бути про розставання Едді Брока та Венома.

Після подій 2-ї частини Едді з Веномом всередині змушений був тікати. Та куди втечеш, якщо земляни вже шукають інопланетянина у тілі людини. А крім того, Землю атакують інші симбіоти, які давно шукають планету, де б вони могли жити, заволодівши тілами місцевих мешканців. А ще вони полюють саме за Веномом.

Едді та Веном, які стали близькі одне одному та чужими для власних рас, розуміють, що поки вони разом – світ не виживе.

У режисерському кріслі знову змінюється режисер – тепер це а) жінка, б) авторка сценарію усіх трьох частин «Венома», а отже, у курсі всіх перипетій із персонажами, але з іншого боку – це її дебютна режисерська робота. Втім, судячи з трейлеру, все одно це має бути феєрично. І, може, трохи більш щемливо.

Країна: США

Режисер: Келлі Марсел

У головних ролях: Том Гарді («Веном», «Шалений Макс: Дорога гніву»), Чиветел Еджіофор ( «Доктор Стрендж»), Джуно Темпл («Тед Лассо», серіал «Фарго»)

Тривалість: 02:00

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні» - Фото 7

Час жити / We Live in Time

Жанр: драма, романтика

Шеф-кухарка Алмут (Флоренс П‘ю) випадково збиває машиною Тобіаса (Ендрю Гарфілд). І не було б щастя, якби не це нещастя – аварія стає для молодих людей початком неймовірного роману, а потім і спільного життя. Десятилітя історії кохання – у глибоко зворушливій мелодрамі від Студії А24.

До речі, прихильники Флоренс П‘ю та Ендрю Гарфілда давно мріяли побачити їх у акторському дуеті. А виконавчим продюсером фільму виступив Бенедікт Камбербетч.

Країна: Великобританія, США, Франція

Режисер: Джон Кроулі («Щиголь», «Бруклін»).

У головних ролях: Флоренс П‘ю («Маленькі жінки»), Ендрю Гарфілд («Нова людина-павук», «Соціальна мережа»)

Тривалість: 2:00

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні» - Фото 8
З 31 жовтня

БожеВільні

Жанр: історична драма, психологічний трилер

Радянський Союз, 1970-ті роки. Молодий і творчий Андрій Довженко отримує за любов до західної рок-музики клеймо «антирадянський елемент». А таких найчастіше не ув’язнюють, а «лікують» у психіатричних лікарнях. Андрій потрапляє у саме пекло каральної психіатрії, але йому дають вибір: або він розкриє правду про закатованих дисидентів і залишиться разом з ними на тортурах у «дурці», або співпрацюватиме з КДБ та вийде на свободу.

Перший у історії фільм про радянську каральну психіатрію заснований на реальних подіях, а консультував творців фільму лікар-психіатр, правозахисник, колишній дисидент Семен Глузман.

Картина вже отримала фестивальні премії за кращі режисуру, сценарій та акторські роботи.

Країна: Україна

Режисер: Денис Тарасов

Актори: Костянтин Темляк («Будинок «Слово»:Нескінчений роман», «Смак свободи»), Ірма Вітовська («Мої думки тихі»), Сергій Калантай (серіал «Таємниці»), Остап Ступка («Крути 1918»), Віталій Салій («Я працюю на цвинтарі»), Наталія Бабенко («Пульс»), Андрій Мостренко («Чорний ворон»), Павло Костіцин.

Тривалість: 02:00

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні» - Фото 9

Для дітей

З 10 жовтня

Моя геройська академія. Ти наступний / My Hero Academia: You're Next

Аніме про світ, де триває вічна боротьба між миром та хаосом. Старшокласник Деку хоче стати героєм і кидає виклик одному з найгрізніших лиходіїв. Та чи зможе хлопець, хай разом і з друзями, захистити світ?

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні» - Фото 10
З 17 жовтня

Дикий робот/ The Wild Robot

Робот зазнала корабельної аварії на безлюдному острові. Щоб продовжити існування, їй треба налагодити стосунки з тваринами і навіть стати за матір сироті-гусеняті. Мила безсловесна анімація від режисера мультфільмів «Ліло і Стіч» та «Як приборкати дракона» Кріса Сандерса.

Кіно у жовтні: прощання з Джокером та Веномом, юний Трамп і українські «БожеВільні» - Фото 11
Теги за темою
Кіно
Джерело матеріала
loader