Мобілізація в Україні: адвокати назвали три законні причини відмовитися від повістки
Мобілізація в Україні: адвокати назвали три законні причини відмовитися від повістки

Мобілізація в Україні: адвокати назвали три законні причини відмовитися від повістки

Військовозобов'язані громадяни зобов'язані дотримуватись вказівок, що містяться у повістках, виданих територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), проте існують випадки, коли відмова від отримання повістки є законною.

На цьому наголошує адвокатське об'єднання "Бачинський та партнери".

Незважаючи на обов'язок військовозобов'язаних виконувати вказівки ТЦК, є три конкретні ситуації, у яких законно відмовитися від повістки:

  1. Неуповноважена особа вручає повістку — лише представники ТЦК мають право її вручати.
  2. Неправильні дані — якщо повістка адресована не вам або містить помилкову інформацію про отримувача.
  3. Відсутність печатки або підпису керівника ТЦК — такі повістки вважаються недійсними.

Якщо ви відмовляєтеся прийняти повістку за вищезгаданими причинами, представники ТЦК зобов'язані зафіксувати факт відмови. Це дозволяє військовозобов'язаним дотримуватись закону та захищати свої права у разі неправомірних дій.

Юристи зауважують, що якщо військово-облікові дані не оновлені, відмовитися від отримання повістки не можна. У такому випадку така відмова вважається порушенням правил військового обліку та законодавства про мобілізацію.

Представники ТЦК складають акт про відмову, у якому можна зазначити причини відмови. Якщо особа відмовляється підписати акт, його підписують свідки.

Наявність акта про відмову від повістки є доказом порушення військового законодавства. Юристи підкреслюють, що штраф за такі дії може коливатися від 17 000 до 25 500 гривень.

Останні новини України:

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader