З початку вересня в Україні відбулося зростання ціни на картоплю і основними причинами цього є п'ять ключових факторів.
Про це розповіла Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» у Львові.
Вона зазначила, що, незважаючи на стабільність пропозиції картоплі на ринку, ситуація в різних регіонах може поступово змінюватися. У деяких місцях ціна на овоч зросла на 147% за рік.
На формування ціни вплинули такі фактори:
- Пропозиція та регіони постачання. Основні регіони вирощування картоплі розташовані на півночі та заході України, а частина постачань надходить із центральних областей. Нестабільні погодні умови можуть призвести до зменшення врожаю.
- Витрати на логістику та збір пізніх сортів.
- Низька врожайність у порівнянні з попередніми роками.
- Погодні умови.
- Зростання витрат на енергоносії та логістику.
Попович прогнозує, що протягом наступного місяця ціни на картоплю можуть зрости через збільшений попит, після чого пропозиція ранньої картоплі зменшиться і почнеться збір пізніх сортів. Проте різких стрибків цін не слід очікувати.
Ціни на картоплю в Україні
На гуртовому ринку "Шувар" середня вартість картоплі наразі становить 17,3 грн/кг, що на 147% більше порівняно з минулим роком, коли вона коштувала 7 грн/кг.
Згідно з даними "Мінфіну", середня ціна 1 кг картоплі наразі коштує 263 гривні, що на 3,83 гривні більше, ніж раніше місяцем (22,49 гривні).
Молода картопля в середньому коштує 40,60 гривень за 1 кг у вересні, тоді як у серпні її ціна була 22,76 гривні, тобто на 17,84 гривні менше.
Для рожевої картоплі середня вартість становитиме 24,90 гривні за 1 кг у вересні, що на 2,02 гривні менше, ніж у серпні (26,90 гривні).
Останні новини України: