Вартість картоплі б'є рекорди: у деяких місцях ціна на овоч зросла на 147%
Вартість картоплі б'є рекорди: у деяких місцях ціна на овоч зросла на 147%

Вартість картоплі б'є рекорди: у деяких місцях ціна на овоч зросла на 147%

З початку вересня в Україні відбулося зростання ціни на картоплю і основними причинами цього є п'ять ключових факторів.

Про це розповіла Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» у Львові.

Вона зазначила, що, незважаючи на стабільність пропозиції картоплі на ринку, ситуація в різних регіонах може поступово змінюватися. У деяких місцях ціна на овоч зросла на 147% за рік.

На формування ціни вплинули такі фактори:

  1. Пропозиція та регіони постачання. Основні регіони вирощування картоплі розташовані на півночі та заході України, а частина постачань надходить із центральних областей. Нестабільні погодні умови можуть призвести до зменшення врожаю.
  2. Витрати на логістику та збір пізніх сортів.
  3. Низька врожайність у порівнянні з попередніми роками.
  4. Погодні умови.
  5. Зростання витрат на енергоносії та логістику.

Попович прогнозує, що протягом наступного місяця ціни на картоплю можуть зрости через збільшений попит, після чого пропозиція ранньої картоплі зменшиться і почнеться збір пізніх сортів. Проте різких стрибків цін не слід очікувати.

Ціни на картоплю в Україні

На гуртовому ринку "Шувар" середня вартість картоплі наразі становить 17,3 грн/кг, що на 147% більше порівняно з минулим роком, коли вона коштувала 7 грн/кг.

Згідно з даними "Мінфіну", середня ціна 1 кг картоплі наразі коштує 263 гривні, що на 3,83 гривні більше, ніж раніше місяцем (22,49 гривні).

Молода картопля в середньому коштує 40,60 гривень за 1 кг у вересні, тоді як у серпні її ціна була 22,76 гривні, тобто на 17,84 гривні менше.

Для рожевої картоплі середня вартість становитиме 24,90 гривні за 1 кг у вересні, що на 2,02 гривні менше, ніж у серпні (26,90 гривні).

Останні новини України:

Теги за темою
продукти
Джерело матеріала
loader
loader