Ціна на електроенергію зросте на 25%: хто відчує різницю
Ціна на електроенергію зросте на 25%: хто відчує різницю

Ціна на електроенергію зросте на 25%: хто відчує різницю

Через масовані обстріли енергетичної інфраструктури України відбулося суттєве підвищення вартості електроенергії, що може відчутно позначитися на кишенях споживачів.

Від 1 жовтня Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) змінює методику розрахунку цін на електроенергію для постачальників "останньої надії" (ПОН). Це рішення триватиме до кінця 2024 року.

НКРЕКП ухвалила рішення про підвищення коефіцієнта, який використовується для визначення вартості електроенергії для споживачів ПОН. Раніше цей коефіцієнт становив 1,25, але з жовтня він збільшиться до 1,5. Тобто ціни для споживачів, які користуються послугами ПОН, зростуть відповідно до цього коефіцієнта.

Платіжки за електроенергію. Фото: скрін youtube

Постачальник "останньої надії" — це компанія, що забезпечує електроенергією споживачів у випадку, коли вони не можуть отримати послуги від інших постачальників. В Україні цю функцію виконує державне підприємство "Укрінтеренерго", яке зараз зіткнулося з фінансовими труднощами через масовані обстріли інфраструктури та коливання на енергетичних ринках.

Через значні обстріли енергосистеми витрати на врегулювання енергетичних небалансів суттєво зросли. Це призвело до того, що "Укрінтеренерго", через дефіцит енергоресурсів, змушене купувати електроенергію на балансувальному ринку, де ціни також значно підвищилися. Саме це стало однією з причин для перегляду коефіцієнта, який впливає на кінцеву вартість для споживачів.

Підвищення коефіцієнта означає, що ціни на електроенергію для споживачів ПОН стануть вищими. Це може відобразитися на бюджеті домогосподарств, особливо у випадках, коли вони не мають можливості вибору іншого постачальника. Ці зміни триватимуть щонайменше до кінця 2024 року.

Нагадаємо,українцям загрожують гігантські штрафи за електроенергію: кого змусять платити втричі дорожче

Раніше ми розповідали, що комуналка задешево або безкоштовно: юристи розклали все по поличках

Також, новий штраф стане несподіванкою: українців попередили, скільки грошей готувати

Джерело матеріала
loader