Захід отримав нові докази постачання озброєння та дронів з Китаю до РФ, - The Times
Захід отримав нові докази постачання озброєння та дронів з Китаю до РФ, - The Times

Захід отримав нові докази постачання озброєння та дронів з Китаю до РФ, - The Times

Західні спецслужби отримали переконливі докази того, що Китай постачає Росії військову техніку, зокрема безпілотники, для використання у війні проти України.

Про це повідомляє британське видання The Times із посиланням на західних чиновників.

За інформацією видання, китайські компанії таємно передали Росії партію спеціально розроблених військових дронів для випробувань, кінцевим пунктом призначення яких стала Україна. Це може свідчити про посилення участі Пекіна у російсько-українському конфлікті.

Видання пише, що високопосадовці додають, що "хоча китайський уряд може і не визнавати цього, йому буде важко приховувати свою зростаючу підтримку".

Паралельно агентство Reuters повідомило створення Росією програми розробки ударних безпілотників у Китаї. Зокрема, російська компанія ІЕМЗ "Купол" провела випробування нового безпілотника "Гарпія-3" (G3) на території КНР та налагодила виробництво для застосування в Україні.

Ці повідомлення викликали серйозне занепокоєння НАТО. Альянс заявив, що "Китай став вирішальним чинником, що сприятиме війні Росії в Україні". В організації наголосили, що "китайський уряд зобов'язаний стежити за тим, щоб його компанії не надавали смертоносної допомоги Росії".

Єнс Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив про формування "осі авторитарних сил" між Китаєм, Росією, Іраном та Північною Кореєю. Він підкреслив, що Китай постачає компоненти та електроніку, що використовуються Росією для виробництва ракет та бомб.

Джерело матеріала