Китай постачав Росії зброю для війни проти України: Захід отримав докази
Китай постачав Росії зброю для війни проти України: Захід отримав докази

Китай постачав Росії зброю для війни проти України: Захід отримав докази

Йдеться про відправлення до РФ спеціально розроблених військових безпілотників.

На Заході вважають, що отримали докази таємного постачання зброї до Росії з Китаю. Такі дії КНР можуть означати ескалацію залученості Пекіна до війни в Україні.

Про це з посиланням на джерело - "західного посадовця"- повідомляють The Times і Reuters.

За словами джерела, Захід має докази участі неназваної китайської компанії в постачання до Російської Федерації "низки спеціальних військових безпілотників", які застосовувались під час війни в Україні. Співрозмовник видання відмовився називати назву компанії. Втім, з його слів, угода про постачання Росії дронів була виконана ще 2023-го.

"Хоча китайський уряд, можливо, не визнає цього, він намагатиметься тримати свою все більшу підтримку (Росії - Ред.) в таємниці", – додав посадовець.

Окрім того, цей самий посадовець підтвердив повідомлення агентства Reuters про те, що РФ розробила в КНР програму озброєнь для розробки і виробництва ударних безпілотників дальнього радіусу дії. Їх також використовують у війні проти України. За інформацією двох джерел Reuters у європейській розвідці, Росія виготовила понад 2500 дронів "Гарпія-А1" від липня 2023-го до липня 2024-го.

Представник НАТО в коментарі The Times зазначив, що нова інформація про участь Китаю у військовій підтримці Росії "викликає глибоке занепокоєння". Своєю чергою, члени Альянсу "проводять консультації з цього питання".

  • Україна обрала посередника для переговорів з Росією: Politico назвало його ім'я
  • Китай заявив про "об'єктивну і справедливу позицію" щодо війни в Україні
  • Удари по РФ західною зброєю: Литва зробила важливу заяву
Джерело матеріала
loader