Економісти пропонують підвищити податки: за що хочуть брати більше
Економісти пропонують підвищити податки: за що хочуть брати більше

Економісти пропонують підвищити податки: за що хочуть брати більше

Димитар Богов, регіональний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), висловив думку про необхідність підвищення податків на розкіш в Україні для поповнення державного бюджету під час війни.

Він зазначив, що до предметів розкоші варто віднести не лише традиційні розкішні товари, але й інші, які зазвичай не вважаються такими, адже це дозволить зібрати більше коштів.

Водіння автомобіля. Фото: скрін youtube

Ця заява була зроблена на фоні законопроєкту №11416-д, розробленого Міністерством фінансів, який вже ухвалили за основу в Верховній Раді. Законопроєкт передбачає збільшення податків та запровадження нових зборів, оскільки до кінця 2024 року Україні не вистачає 500 млрд грн у бюджеті.

Зокрема, автомобілі також можуть бути віднесені до предметів розкоші, що зобов’яже автомобілістів сплачувати додаткові податки. Міністр фінансів Сергій Марченко раніше висловлював думку, що в умовах війни новий автомобіль не є першочерговою потребою для українців, тому при його купівлі потрібно підтримати ЗСУ.

Салон авто, фото freepik

Наразі невідомо, які саме правки будуть внесені до законопроєкту під час підготовки до другого читання. Законопроєкт викликав різні реакції: деякі організації, як-от Українська спілка промисловців та підприємців, вважають, що підвищення податків не вирішить бюджетні проблеми і може негативно вплинути на малий бізнес.

Крім того, Знай.ua повідомляв, шини, щітки склоочисника, фари та фільтр: 4 основних кроки, які потрібно зробити з авто восени

Джерело матеріала