Темрява до 18 годин: Україна зіткнеться з критичними випробуваннями
Темрява до 18 годин: Україна зіткнеться з критичними випробуваннями

Темрява до 18 годин: Україна зіткнеться з критичними випробуваннями

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила тривожний звіт про можливі наслідки російських атак на енергетичну інфраструктуру країни. У доповіді, опублікованій 19 вересня, зазначено, що взимку ситуація з електропостачанням може бути критичною.
Голова місії Даніель Белль попередила, що людей очікують регулярні відключення електроенергії, що може мати катастрофічні наслідки. Експерти прогнозують, що відключення можуть тривати від 4 до 18 годин на день, і ситуація, ймовірно, погіршиться через зимові холоди.

Відключення світла. Фото: скрін youtube

З березня по серпень 2024 року Росія провела дев'ять атак на українську енергетику, серйозно пошкодивши інфраструктуру. У відповідь на ці виклики Європейський Союз розробив план підтримки енергетики України.
Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн оголосила про виділення 160 мільйонів євро, з яких 60 мільйонів підуть на укриття та обігрівачі, а 100 мільйонів — на ремонтні роботи.

Енергетика, комунальник / фото: Українська Енергетика

ЄС планує відновити 2,5 ГВт енергопотужностей та продовжити експорт електроенергії до України. Також планується відправка мобільних газових турбін і сонячних панелей.

Особливу увагу привертає допомога Литви, яка розбирає цілу теплову електростанцію для транспортування в Україну. На підтримку енергетичної безпеки України вже виділено понад 2 мільярди євро у вигляді фінансової допомоги та обладнання від ЄС.

Крім того, Знай.ua повідомляв, енергетики наполягають на піднятті тарифів: хотіли впровадити вже давно

Джерело матеріала
loader