Британія закриває свою останню вугільну електростанцію
Британія закриває свою останню вугільну електростанцію

Британія закриває свою останню вугільну електростанцію

У понеділок у Великій Британії закривається остання вугільна електростанція після 142 років виробництва електроенергії з вугілля в країні.

Про це повідомляє CNN, передає Укрінформ.

Станція Реткліфф-он-Суар (Ratcliffe-on-Soar), яка працювала з 1968 року у центральній Англії, завершить свою останню зміну опівночі. Власник станції, компанія Uniper, заявляє, що більшість із 170 працівників залишаться працювати на ній протягом двох років, поки відбуватиметься процес виведення станції з експлуатації.

Уряд Великої Британії привітав закриття станції як важливу віху в зусиллях, спрямованих на те, щоб до 2030 року вся британська енергія вироблялася з відновлюваних джерел.

Закриття ТЕС робить Британію першою країною з Групи семи, яка поступово відмовляється від вугілля - хоча деякі інші європейські країни також відмовились від виробництва електроенергії через вугілля.

Міністр енергетики Майкл Шенкс заявив, що закриття станції «знаменує собою кінець епохи».

Перша у світі вугільна електростанція Томаса Едісона «Едісон Електрик Лайт Стейшн» (Edison Electric Light Station) була відкрита в Лондоні в 1882 році.

У 1990 році вугілля забезпечувало близько 80% британської електроенергії. До 2012 року ця частка впала до 39%, а до 2023 року становила лише 1%, згідно з даними Національної енергосистеми. Більше половини британської електроенергії нині виробляється з відновлюваних джерел, таких як вітрова та сонячна енергія, а решта - з природного газу та ядерної енергії.

Як повідомляв Укрінформ, у 2021 році більш як 40 країн, серед яких і Україна, на кліматичній конференції COP26 у Глазго погодилися поступово відмовитися від використання викопного вугілля, найбруднішого джерела палива.

Того ж року Португалія стала четвертою країною Євросоюзу, яка припинила використання вугілля для виробництва електроенергії. Першою в ЄС, у 2016 році, це зробила Бельгія, у 2020 році її приклад наслідували Австрія та Швеція.

Фото: Getty Images

Джерело матеріала
loader