Данія виступає за розширення Ради безпеки ООН - глава МЗС
Данія виступає за розширення Ради безпеки ООН - глава МЗС

Данія виступає за розширення Ради безпеки ООН - глава МЗС

Аби Рада безпеки ООН залишалася ефективною, конче необхідно збільшити кількість її членів.

Як повідомляє Укрінформ, таку думку висловив міністр закордонних справ Данії Ларс Расмуссен під час виступу на Генеральній асамблеї ООН. 

“Я би хотів, аби Рада безпеки ООН була у кращій формі: більш підзвітна, більш ефективна, більш прозора й, понад усе, більш інклюзивна й репрезентативна”, - сказав Расмуссен. 

Він наголосив, що “світові потрібна Рада безпеки, яка відображає сучасний світ, й яка спроможна реагувати на безпекові занепокоєння людей по всьому світу”. “Данії очевидно, що це потребує розширення Радбезу. Ми хотіли би бачити більше постійних й більше обраних членів”, - зазначив міністр. 

Расмуссен також закликав до обмеження використання права вето постійними членами Радбезу ООН. “Обидва аспекти давно назріли”, - підсумував дипломат.

Нагадаємо: раніше із подібним закликом виступив міністр закордонних справ Нової Зеландії Вінстон Пітерс. У своєму виступі на Генеральній асамблеї він сказав, що зловживання Росією повноваженнями постійного члена Ради безпеки ООН підтверджує нагальну необхідність реформи Радбезу. 

Як повідомлялося, у Нью-Йорку сьогодні завершує роботу 79 сесія Генеральної Асамблеї ООН. Тема цьогорічних дебатів високого рівня - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь».

Фото: Kristoffer Jonsson/Udenrigsministeriet

Джерело матеріала
loader