Експерт пояснив мету "мирних ініціатив" Китаю і Бразилії
Експерт пояснив мету "мирних ініціатив" Китаю і Бразилії

Експерт пояснив мету "мирних ініціатив" Китаю і Бразилії

Міністр закордонних справ КНР Ван Ї заявив про намір Китаю, Бразилії та інших країн-однодумців глобального Півдня створити платформу "Друзі миру" для вирішення "української кризи". Фактично Китай і Бразилія створюють альтернативний трек українському центричному, який займається подальшою підготовкою глобального Саміту миру.

Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

"Саме в такому ключі необхідно розглядати цю ініціативу. Тобто, це чергова спроба розмиття тих мирних кроків і процесів, які ініціюються Україною, де Україна намагається зібрати всю світову спільноту для того, щоб вплинути безпосередньо на російського агресора і дійти до адекватного, справедливого завершення даної війни", — зазначив політолог.

За його словами, цілком зрозуміло, чому ініціатором цієї платформи виступає Китай. Це всього лише продовження суперництва із західним світом. Не зовсім зрозуміло, чому цей план підтримали Бразилія, ПАР, Угорщина або та ж Швейцарія.

"У пропозиціях, озвучених китайською стороною, не було жодної згадки про Статут ООН і про необхідність підтримки територіальної цілісності України", — зазначив Чаленко.

Водночас політолог упевнений: Китай і далі змагатиметься з Україною в цьому треку. Однак Україна не повинна переривати спроби комунікації з країною, яка має реальний вплив на Російську Федерацію.

"Зараз справді відбувається геополітичне суперництво. Але для України зараз головне — використовувати всі можливі інструменти для того, щоб наблизити закінчення війни. Я думаю, що і зустріч глави українського МЗС з Ван Ї допоможе наблизитися до цього, і можлива зустріч президента України Володимира Зеленського із Сі Цзіньпінем. Тому все одно необхідно боротися в цьому напрямку", — резюмував Ігор Чаленко.

Теги за темою
Бразилія
Джерело матеріала
loader