Медики запропонували лікувати діабет за рецептами Монгольської імперії
Медики запропонували лікувати діабет за рецептами Монгольської імперії

Медики запропонували лікувати діабет за рецептами Монгольської імперії

Вчені та лікарі, стурбовані постійним зростанням хронічних захворювань, таких як діабет або багато серцево-судинних, іноді звертаються до абсолютно несподіваних джерел знань. На цей раз вони запропонували використовувати для лікування рецепти середньовічного придворного медика.

В 1315 вдовствующая імператриця-мати з монгольської династії Юань прийняла на службу нового лікаря. Ним став Ху Сихуей. Працював він настільки успішно, що незабаром йому доручили турботу про здоров’я діючої імператриці-дружини.

Коли з довгого військового походу повернувся Буянту-хан, чингізід і четвертий імператор династії Юань, з’ясувалося, що здоров’я правителя підірвано: він страждав на біль у нирках і суглобах. Авторитет Ху Сихуея при дворі був великий, і дозволили спробувати вилікувати імператора.

Відвари та спеціальна дієта допомогли Буянту-хану забути про болі. І навіть те, що за короткий час його дружина завагітніла, приписують чудодійним лікам придворного медика.

На схемі показані основні терапевтичні ефекти та відповідні лікарські рослини, що використовуються в рецептах «Іньшань чженьяо» / © Min-Hui Li et al., Food & Medicine Homology

У 1330 Ху Сихуей представив придворній публіці трактат «Іньшань чженьяо». Деякі дослідники називають його першим трактатом дієтології. Річ у тому, що в традиційній китайській медицині їжа — це ліки або отрута, залежно від розумності застосування.

Ху Сихуей виклав принципи управління харчуванням людини для профілактики та лікування. Крім того, він навів понад 200 рецептів страв та трав’яних відварів, а також докладний опис 232 продуктів харчування та 174 лікарських рослин.

Не варто думати, що йдеться про дієтичну, прісну, їжу в сучасному побутовому значенні цього слова. Наприклад, саме в «Іньшань чженьяо» вперше з’являється в записаній формі рецепт качки по-пекінськи. Кожен рецепт, опис продукту чи рослини автор супроводжував поясненням, який вплив на здоров’я вони надають.

Лікар і дієтолог імператорської сім’ї включив до своєї праці різноманітні дієтичні та медичні знання з китайських, монгольських та арабських джерел. Але об’єднав їх за принципами традиційної китайської медицини, з’ясувавши, як лікування одного захворювання може вплинути на здоров’я в цілому.

Група китайських та монгольських дослідників вивчила «Іньшань чженьяо» і прийшла до висновку, що рецепти Ху Сихуея цілком підходять і для сучасної медицини. Свої висновки вчені виклали у статті, опублікованій у журналі Food & Medicine Homology.

«В „Іньшань чженьяо“ дієтотерапія цікава своїм впливом на регулювання функцій травлення, дихання, ендокринної та нервової систем, а також на захист та регулювання різних органів. Основою цього тексту є лікування (і профілактика) хронічних захворювань за допомогою рослин, а також роз’яснення важливості якісного харчування. Розглядаючи їжу як ліки, ми приділяємо більше уваги та турботи приготуванню та споживанню їжі, „примушуючи її працювати“ не лише як джерело енергії, а і як джерело довголіття», — сказано у статті.

Автори наукової роботи склали повний огляд китайських лікарських трав, представлених у «Іньшань чженьяо». Вони визначили ботанічне походження, ефективність та принципи застосування, досліджували хімічний склад відварів, виготовлених за рецептами середньовічного лікаря.

Дослідники вважають, що знання, систематизовані в «Іньшань чженьяо», допоможуть поєднати сучасні ліки та медичні методики з давніми уявленнями про їжу як засіб лікування та профілактики. Зазначимо, що концепція китайської традиційної медицини в КНР має державну підтримку, її методи не вважають шарлатанством як деякі рецепти європейських середньовічних лікарів.

Додамо, що трактат «Іньшань чженьяо» пережив не лише свого автора, а й саму імперію Юань. У 1351 почалося повстання червоних пов’язок, китайський рух проти влади монголів. І 1368-го Юань впала, на її місце прийшла китайська династія Мін.

Китайці доповнили переважно монгольські та північнокитайські рецепти Ху Сихуея традиційними стравами Південного Китаю, але загальний зміст книги зберегли. Відомо, що вже у XV столітті сьомий імператор династії Мін власноруч писав передмову до чергового видання «Іньшань чженьяо».

Джерело матеріала
loader