На Кіровоградщині цьогоріч зібрали меду на 50% менше, ніж торік
На Кіровоградщині цьогоріч зібрали меду на 50% менше, ніж торік

На Кіровоградщині цьогоріч зібрали меду на 50% менше, ніж торік

Через погодні умови – прохолодний початок літа та аномальну спеку у липні – 2024 рік був невдалим для бджільництва Кіровоградської області. У всіх пасічників ситуація однакова. Цьогоріч меду зібрали на 50% менше, ніж торік. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

За інформацією голови обласної спілки пасічників Андрія Варави, на сьогодні мед коштує 56-58 гривень за кілограм.

“Бджолярі сподівалися зібрати добрий врожай з акації, але її було мало. Потім почалась липнева засуха. Спілкуючись з пасічниками, а їх до нашої обласної спілки входить 300 людей, можу сказати, що цьогоріч менше зібрали меду на 50% Оскільки його мало, то звичайно ціни на нього будуть зростати”.

Цьогорічні погодні умови вплинули як на урожай меду, так і на роботу бджіл. Через посуху вони не вилітали з вуликів, говорить керівник підприємства з виробництва меду з села Покровське Кропивницького району Олександр Оньша. Він – пасічник з 20-річним стажем.

До 2017 року мав пасіку з 620 сімей. Потім через перехід на органічний мед зменшив кількість до 300 сімей. Від виробництва органічного меду відмовився через конкуренцію у світі. Зараз має 150 вуликів.

Зі слів пасічника, наприкінці травня на початку червня, коли квітла біла акація, була дощова та прохолодна погода. Це негативно вплинуло на бджіл, їхня кількість у сім’ях зменшилась. Липнева аномальна спека вплинула на роботу комах, їхній вивід та повернення.

“Також високі температури вплинули на виділення нектару рослинами. Основний наш медонос – це соняшник. І хоч він має корінь до трьох метрів, через відсутність дощів була дуже низька вологість повітря і нектар з нього можна було взяти тільки у ранкові та вечірні години. Особливо спека впливає на однорічні культури такі, як гречка, ріпак. А от на дерева – липу, акацію – не дуже”.

Збирати мед Олександр Оньша закінчив у серпні. Говорить, середній цьогорічний врожай – 30-35 кілограмів з однієї бджолосім’ї. Україна постачає мед на світовий ринок. Основні країни – це Аргентина, Китай, Бразилія. Для них мед у пасічників закуповують великі трейдери.

“З рук ми продаємо невелику кількість меду, тому ціна на нього не висока, бо ми орієнтуємось на купівельну спроможність населення. В останні роки, починаючи з пандемії коронавірусу, ярмаркової торгівлі, мед напряму продаємо споживачеві. А от у торговельних мережах його купують погано. Кафе та ресторани теж стали брати менше. В основному всі бджолярі здають його заготівельникам на експорт”.

Зі слів пасічника, спекотний вересень також негативно вплине на пасічництво вже у 2025 році.

“Бджоли збільшують кількість розплоду, дуже пізній розвиток сім’ї вплине негативно на їх зимівлю. Це недобре для бджолиних сімей, тому що розвиваються кліщі, які викликають у медоносних бджіл небезпечні захворювання. Але все це вже вплине на бджільництво наступного року”.

На сьогодні Кіровоградська область є лідером в Україні серед кількості зареєстрованих пасік, розповіла Суспільному речниця Держпродспоживслужби в області Наталія Шевченко.

За її даними, на вересень у єдиному державному реєстрі потужностей первинного виробництва зареєстровано 4 733 пасіки. Загальна кількість бджолосімей в області – 242 817.

У попередні роки Кіровоградщина займала друге місце за кількістю зареєстрованих пасік після Миколаївщини.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader