RSF запустили проєкт «Монітор пропаганди»
RSF запустили проєкт «Монітор пропаганди»

RSF запустили проєкт «Монітор пропаганди»

Автори проєкту мають на меті висвітлювати механізми та багатогранність пропаганди в усьому світі, підвищити обізнаність громадськості про проблеми, які вона охоплює, та допомогти краще орієнтуватися в інформаційному просторі.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) розпочинають проєкт з дослідження геополітики пропаганди «Монітор пропаганди». Про це повідомили на сайті організації.

Автори мультимедійної програми прагнуть висвітлювати механізми та багатогранність пропаганди в усьому світі, підвищити обізнаність громадськості про проблеми, які вона охоплює, та допомогти краще орієнтуватися в інформаційному просторі. 

«Якщо просування достовірної журналістики є протиотрутою від дезінформації та пропаганди, то розуміння їхніх механізмів та ідентифікація їхніх суб'єктів є необхідною умовою для їхнього блокування», — вважають RSF.

Розділ сайту, присвячений «Монітору пропаганди», об'єднує попередні дослідження та аналітику RSF на цю тему, портрети, інтерв'ю та інший контент, який створюють міжнародні команди.

Він також містить рішення, запропоновані RSF у боротьбі з пропагандою — від супутникового пакету «Свобода», який надає російськомовній аудиторії доступ до надійних джерел інформації, до платформи Collateral Freedom, яка надає підцензурним медіа дзеркальні сайти. 

Перший сезон проєкту буде присвячений російській пропаганді, з особливим акцентом на пропагандистському органі, контрольованому російським урядом, RT.

«Попри те, що перший сезон проєкту зосереджений на пропаганді, розгорнутій Кремлем у всіх регіонах світу, RSF добре розуміє, що це явище не обмежується кабінетами Володимира Путіна. Наше бажання викрити розгалужені стратегії пропаганди лежить в основі мандату організації: надати кожному громадянину, де б він не знаходився, доступ до достовірної, незалежної та плюралістичної інформації. Дослідження, інтерв'ю та аналіз геополітики пропаганди, які пропонує "Монітор пропаганди", стануть наріжним каменем цієї амбіції», — розповів генеральний директор RSF Тібо Бруттен.

У межах проєкту також було сформовано керівний комітет з міжнародних науковців, до якого увійшли: 

  • Максим Одіне, Франція

Максим Одіне — фахівець з російської політики, доктор політичних наук та славістики. Він є науковим співробітником Інституту стратегічних досліджень Військової школи (IRSEM) у Франції. Його дослідження зосереджені на ролі впливу у зовнішній політиці авторитарних держав, з особливим інтересом до суб'єктів та практик інформаційного впливу Росії на пострадянському просторі, в Європі та країнах Субсахарської Африки. Він є автором книги «Медіа державного впливу: розслідування про російський канал RT». У 2023 році він став співзасновником дослідницького колективу CORUSCANT, метою якого є переосмислення досліджень про сучасну Росію.

  • Давід Колон, Франція

Давід Колон — викладач-дослідник в Інституті політичних наук у Парижі (Sciences Po Paris), член дослідницької групи «Інтернет, штучний інтелект і суспільство» в Національному центрі наукових досліджень, фахівець з історії медіа та масової комунікації. Він є автором двох книг, відзначених нагородами: "Пропаганда" (премія Akropolis, 2019, премія Jacques Ellul, 2020) та "Інформаційна війна: держави підкорюють наш розум" (премія La Revue des Deux Mondes, 2024, премія La Plume, 2024, премія Corbay, 2024).

  • Вальдес Онаніна, Сенегал

Вальдес Онаніна є головним редактором франкомовного офісу Africa Check в Дакарі, Сенегал, провідної африканської незалежної організації з перевірки фактів. Як журналіст він працював у Сенегальському агентстві преси (APS) і співпрацював з кількома медіа, серед яких Jeune Afrique та Radio France Internationale.

  • Даніель Міло, Словаччина

Даніель Міло — аналітик та експерт у сфері захисту демократії, особливо в боротьбі з дезінформацією, гібридними загрозами та екстремізмом. Є експертом з протидії дезінформації в TechSoup Europe. Він опублікував та є співавтором кількох робіт з цих питань, зокрема дослідження вразливості країн Центральної та Східної Європи до російського впливу, аналітичних звітів, що описують зв'язки між Кремлем та ультраправими політичними суб'єктами, всебічного аналізу гібридних загроз у Словаччині.

Раніше він очолював Центр боротьби з гібридними загрозами при Міністерстві внутрішніх справ Словаччини, був радником офісу Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) у Варшаві, координатором політики боротьби з екстремізмом в офісі міністра внутрішніх справ, спеціальним радником міністра юстиції та керівником програми STRATCOM в GLOBSEC. 

  • Раса Недельков, Сербія

Раса Недельков є програмним директором Центру досліджень, прозорості та підзвітності (CRTA), неурядової організації, яка займається просуванням прозорості, підзвітності та демократичного врядування, де він зосереджується на розробці програм спрямованих на збереження цілісності інформації, боротьби з дезінформацією, протидії пропаганді та маніпулюванню інформацією. 

  • Володимир Рувінський, Колумбія

Володимир Рувінський є професором кафедри політичних досліджень в Університеті Icesi в Калі, Колумбія. Він спеціалізується на відносинах Росії з країнами Латинської Америки та Карибського басейну. До приходу в Icesi в 2007 році він працював у навчальних та наукових установах у Росії, Японії та Колумбії. Він також обіймав наукові посади в Міжнародному центрі Вудро Вільсона у Вашингтоні, округ Колумбія, Інституті Георга Еккерта в Брауншвейгу, Німеччина, та Міжнародному університеті Флориди в Маямі.

  • Дорка Такачі, Угорщина

Дорка Такачі — дослідниця, що спеціалізується на дезінформації та пропаганді в Центральній та Східній Європі. Вона є запрошеною науковою співробітницею Німецького фонду Маршалла (США) та науковою співробітницею Центру євроатлантичної інтеграції та демократії. Вона також працює над докторською дисертацією в Університеті Корвіна в Будапешті, де вивчає російську внутрішню дезінформацію про Захід. Вона має досвід роботи в Європейському парламенті, Інституті політичного капіталу (Political Capital), незалежному інституті політичних досліджень, аналізу та консалтингу, в Будапешті та Національному університеті оборони у Вашингтоні.

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
пропаганда
Джерело матеріала
loader
loader