Шпигують за замовчуванням: як відключити стеження за вами в Gmail, Meta і Google Документах
Шпигують за замовчуванням: як відключити стеження за вами в Gmail, Meta і Google Документах

Шпигують за замовчуванням: як відключити стеження за вами в Gmail, Meta і Google Документах

Компанії, які бажають створити свої пошукові системи на базі ШІ, розумні укладачі листів або чат-боти, збирають ваші повідомлення і персональні дані та використовують їх для навчання цих систем, які потребують дедалі більше тексту і зображень. І навіть якщо ви не давали дозволу використовувати ваші дані для навчання свого ШІ, деякі компанії за замовчуванням включили вас у це. Однак у більшості випадків ви можете відмовитися від цього і ось як це зробити.

Підписки за замовчуванням - проблема всієї галузі. Нещодавній звіт Федеральної торгової комісії (FTC) про методи обробки даних дев'яти соціальних мереж і потокових платформ, включно з WhatsApp, Facebook, YouTube і Amazon, показав, що майже всі вони надсилали персональні дані людей до автоматизованих систем без всеосяжного або прозорого способу для користувачів відмовитися від цього, пише The Guardian. Щоб полегшити вам завдання, ми провели кропіткий процес з'ясування того, як витягти ваші дані з ненажерливої машини штучного інтелекту на низці основних платформ, щоб вам не довелося продиратися крізь нескінченні налаштування та блоки тексту, щоб розібратися в усьому самостійно.

Gmail

Gmail, що належить Google, пропонує продукт під назвою Smart Compose - машину прогнозування тексту, яка використовує ваші власні електронні листи, чати та відеоконтент, щоб допомогти з'ясувати, що ви можете сказати далі. Ви могли помітити це, якщо бачили, як під час набору електронного листа з'являються запропоновані речення або слова. Цей вміст автоматично використовується для "персоналізації" вашого досвіду в усіх продуктах Google, а не лише в електронній пошті. Подумайте про Документи Google, Слайди Google та YouTube. Незрозуміло, чи передається ваш вміст електронної пошти та чату стороннім рекламодавцям або організаціям, і якщо так, то яким чином. Ще менш зрозуміло, чи використовуються ці дані для персоналізації електронних листів інших людей. 

Однак ви можете відмовитися від використання Google даних вашої електронної пошти та чату для навчання Smart Compose. Це можна легко зробити за допомогою браузера на робочому столі або програми Gmail на телефоні.

Браузер:

Знайдіть свої налаштування - це кнопка у вигляді шестерні у верхньому правому куті вашої поштової скриньки. Вона відкриє панель меню під назвою "Швидкі налаштування". Натисніть на "переглянути всі налаштування" під ним.

Потім прокрутіть вниз до "Розумні функції та персоналізація". Праворуч від нього буде кнопка з написом "увімкнути розумні функції та персоналізацію". Якщо ви ще не відмовилися, вона буде натиснута за замовчуванням. Зніміть галочку. Це вимкне всі "розумні" функції, включно з можливістю Google використовувати вміст вашої електронної пошти для персоналізації реклами, яка вам показується.

Телефон:

У програмі Gmail натисніть на кнопки з трьома лініями зліва від рядка пошуку. Відкриється меню, яке починається з пункту "Всі вхідні". Прокрутіть вниз до пункту "Налаштування", який знаходиться в останньому розділі цього меню. Ви потрапите на нову сторінку налаштувань.

Прокрутіть вниз до пункту "Конфіденційність даних". Натиснувши на нього, вимкніть розумні функції та персоналізацію. З'явиться спливаюче вікно з переліком усіх функцій, які ви вимикаєте. Натисніть "вимкнути функції".

Google Документи 

Після того, як ви відмовилися від використання вашої електронної пошти та інших даних в Інтелектуальних функціях, перейдіть до Документів Google, де компанія також автоматично ввімкнула функцію передбачуваного тексту. Щоб вимкнути цю функцію, відкрийте новий документ. На сторінці документа перейдіть до пункту "Інструменти" у верхньому меню під назвою документа. Прокрутіть вниз до пункту "Параметри". Там ви можете вимкнути Smart Compose, Smart Reply та інші розумні функції.

Meta

Спроба знайти форму для запиту на видалення ваших даних у Meta неймовірно заплутана, зовсім не очевидна і вимагає прочитання величезних шматків тексту. Якщо ви хочете пропустити всі кроки і перейти прямо до форми, на щастя, є пряме посилання.

Якщо ви зацікавлені в тому, щоб спробувати знайти її самостійно, перейдіть до своїх налаштувань в додатку Instagram (вони повинні бути у верхньому правому куті вашого профілю). Звідти перейдіть до розділу "налаштування та конфіденційність" і прокрутіть вниз до розділу з написом "більше інформації та підтримка" (останній розділ). Натисніть кнопку "Про нас". Потім перейдіть до політики конфіденційності. Опинившись на цій сторінці, натисніть на кнопку меню праворуч.

Звідти натисніть на "інші політики та статті", де у вас з'явиться кілька варіантів. Вам потрібно натиснути на "як Meta використовує інформацію для генеративних моделей і функцій ШІ". Це приведе вас до дуже щільно сформульованої статті, в якій детально описано, як Meta використовує вашу інформацію для генеративного ШІ. Тепер вам потрібно прокрутити вниз до розділу "конфіденційність і генеративний ШІ". В кінці шостого абзацу цього розділу є посилання "Дізнайтеся більше і надсилайте свої запити тут". Саме там ви знайдете форму.

На жаль, тягар захисту ваших даних все ще лежить на ваших плечах, і, в залежності від вашого місцевого законодавства, немає способу повністю зупинити компанію від використання їх для навчання свого ШІ. Компанія Meta чітко заявляє, що не буде автоматично виконувати ваші запити на видалення вашої особистої інформації зі своїх ШІ-систем лише тому, що ви надіслали форму запиту. У формі запиту також просять надати скріншоти і докази того, що ваша особиста інформація з'являлася у відповідях на запити, які ви надсилали будь-якій з моделей штучного інтелекту Meta. Незрозуміло, чому Meta не відстежує, чиї дані вона використовує і коли, і чому саме ви повинні надавати ці докази.

Ця форма не відключає автоматично можливість Meta використовувати ваші дані для навчання свого ШІ. Форма лише обіцяє, що компанія не використовуватиме вашу публічну інформацію з Facebook та Instagram для своїх ШІ-функцій, "якщо ваше заперечення буде враховано". Компанія також заявляє, що може використовувати інформацію про вас для поліпшення або розробки свого ШІ, навіть якщо ви не користуєтеся їхніми продуктами або іншим чином заперечуєте проти їхнього використання. Мета наводить приклад, коли ваше обличчя з'являється на фотографіях, які хтось інший опублікував у Facebook.

Джерело матеріала
loader