Сибіга і Сійярто відзначили позитивну динаміку у вирішенні питання нацменшин
Сибіга і Сійярто відзначили позитивну динаміку у вирішенні питання нацменшин

Сибіга і Сійярто відзначили позитивну динаміку у вирішенні питання нацменшин

Міністри закордонних справ України та Угорщини Андрій Сибіга і Петер Сійярто відзначили позитивну динаміку у забезпеченні прав представників угорської національної спільноти.

Про це заявив глава МЗС України на спільній із угорським колегою пресконференції в Будапешті, передає кореспондент Укрінформу.

Сибіга зазначив, що зранку побував у першій двомовній українсько-угорській школі в Угорщині, та наголосив, що Україна підтверджує взяті на себе як двосторонні, так і міжнародні зобов’язання щодо забезпечення прав осіб, які належать до угорської національної спільноти.

«Ми з паном міністром констатували позитивну динаміку у вирішенні цього питання, а також домовилися про подальшу взаємодію з метою досягнення порозуміння з усіх чутливих питань. Угорці України є невід’ємною і рівноправною частиною української політичної нації та ключовим мостом порозуміння між нашими державами», – сказав він.

Міністр відзначив, що етнічні угорці сьогодні захищають Україну зі зброєю в руках на фронті і підтримують країну в тилу.

«Для нас це найкраще свідчення, що угорська національна спільнота — це наша сила, наша Ерош Пішта (з угор. Erős Pista – "сильний Степан", відома угорська приправа, дуже гостра, має культурну та архетипну конотацію), якщо говорити кулінарною мовою, що сьогодні ми рівні у захисті своєї свободи та життя», – зауважив Сибіга.

Він додав, що Україна розраховує на подальшу підтримку Угорщини інтеграції України до Європейського Союзу, як під час нинішнього головування в ЄС, так і надалі. Зокрема, на підтримку відкриття переговорних кластерів паралельно.

Сторони також скоординували наступні кроки з розвитку прикордонної інфраструктури і домовилися провести чергове засідання Спільної міжурядової комісії.

Переговори у форматі тет-а-тет тривали близько години, вдвічі довше від запланованого. Після їх завершення розпочалися переговори у розширеному форматі за участі делегацій.

Як повідомляв Укрінформ,міністр закордонних справ Андрій Сибіга 30 вересня відвідує з робочим візитом Угорщину для участі в двосторонніх переговорах з угорським колегою Петером Сійярто.

31 серпня в Будапешті відповідно до домовленостей Володимира Зеленського та Віктора Орбана відкрили першу державну двомовну середню школу та гімназію для українських дітей.

Фото: Х / UKR Embassy in HUN

Теги за темою
Угорщина Школа
Джерело матеріала
loader