Субсидії з 1 жовтня: що змінюється, куди звертатися та що робити у разі відмови
Субсидії з 1 жовтня: що змінюється, куди звертатися та що робити у разі відмови

Субсидії з 1 жовтня: що змінюється, куди звертатися та що робити у разі відмови

Днями міністр фінансів Сергій Марченко запевнив, що у 2025-му проблем із соціальними виплатами для українців не буде. За його словами, фінансування соціальної сфери залишається одним з ключових бюджетних пріоритетів нарівні з оборонними витратами.
Міністр нагадав, що з початку повномасштабного вторгнення уряд жодного разу не затримував виплати пенсій та іншої соціалки. Та висловив впевненість, що ситуація залишиться стабільною і наступного року.

Напередодні початку опалювального сезону кореспондентка Коротко про зібрала всі «субсидійні» новини.

Що змінюється з 1 жовтня

З 1 жовтня 2024 року в Україні зміниться порядок нарахування житлових субсидій. За новими правилами, субсидія на жовтень буде розрахована за 15 днів незалежно від дати початку опалювального сезону. Також буде збільшено розмір субсидії через підвищення тарифів на комунальні послуги. Про це йдеться в Постанові КМУ «Про затвердження Порядку надання одноразової грошової допомоги населенню протягом опалювального сезону 2024/25 на придбання твердого пічного побутового палива» від 30 серпня 2024 року №993.

Зазвичай субсидії нараховуються, зважаючи на фактичний початок опалювального періоду, але нові правила спрощують процес та забезпечують рівномірний розрахунок субсидій, незалежно від регіональних відмінностей у запуску опалення. Таким чином, вже у листопаді громадяни отримають виплати за опалювальний сезон із урахуванням половини жовтня.

Кому не потрібно звертатися за субсидією

В опалювальному періоді 2024/2025 розрахунок субсидії буде проведено автоматично для всіх, кому було призначено субсидію на неопалювальний період 2024 року або чия субсидія склала 0,00 грн. Таким чином, громадянам, які вже отримують субсидію або кому було призначено нульову субсидію у літній період, не потрібно звертатися додатково за виплатою.

Житлова субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги та розміром обов’язкового відсотка платежу. Обов’язковий платіж обраховується в розрахунку на одну людину, визначається індивідуально для кожного домогосподарства та залежить від розміру сукупного доходу його членів.

Згідно з чинним законодавством, субсидія призначається, якщо витрати на комуналку перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу родини до завершення воєнного стану та протягом 1 місяця після його скасування.

Житлова субсидія призначається до дати закінчення опалювального сезону та розраховується з урахуванням тривалості опалювального сезону по 15 квітня, повідомляє Урядовий портал. 

Кому потрібно звернутися за призначенням допомоги

Деяким категоріям українців потрібно звернутися для призначення субсидії додатково. Це треба зробити у таких випадках:

  • якщо документи на призначення субсидії подаються вперше;
  • якщо призначення житлової субсидії на неопалювальний період не відбулося через відсутність доходів у певний період або є наявність боргів і ситуація змінилася;
  • якщо людина в літній період користувалася не субсидією, а пільгою на оплату житлово-комунальної послуги, а на опалювальний період бажає отримувати житлову субсидію;
  • якщо протягом неопалювального періоду відбулися зміни у складі зареєстрованих осіб, зміни соціального стану тощо.

У разі звернення за призначенням субсидії до 30 листопада 2024 року, її буде призначено з жовтня 2024 року. Якщо заява надійде пізніше, субсидія буде призначена з того місяця, в якому людина за нею звернулася.

Потрібно звернути увагу, що при розрахунку житлової субсидії з початку опалювального сезону 2024/2025 враховуються доходи домогосподарства за І та ІІ квартали 2024 року. Доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року.

Куди звернутися для оформлення субсидії

Подати заяву на призначення субсидії можна:

  • поштою або особисто в одному із сервісних центрів Пенсійного фонду України (ПФУ);
  • через портал електронних послуг ПФУ або мобільний застосунок ПФУ;
  • через портал "Дія" (у пошуку потрібно ввести «Заява на субсидію»);
  • у центрах надання адміністративних послуг;
  • через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військової адміністрації.

Для заповнення заяви в електронній формі потрібно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП). Детально про те, як отримати КЕП, ми писали тут. 

Чому можуть відмовити у субсидії

Є певні випадки, коли сім'ї можуть відмовити у призначенні субсидії. Це може статися, якщо:

  • Загальна площа житлового приміщення перевищує 130 квадратних метрів у багатоквартирному будинку або 230 квадратних метрів - для індивідуальних будинків.
  • Член сім'ї проводив фінансові операції у розмірі понад 50 тисяч гривень за останні 12 місяців.
  • Член сім'ї на 1-е число місяця, з якого призначається субсидія, має більше одного житлового приміщення у своєму володінні, крім приміщення в гуртожитку та деяких видів житла.
  • На 1-е число місяця, з якого призначається житлова субсидія, член сім'ї має на банківському рахунку (або кількох рахунках) кошти на суму понад 100 тис. грн або ОВДП на суму понад 100 тис. грн.
  • У власності особи є транспортний засіб, якому менше 5 років (крім мопеда та причепа), або більше одного транспортного засобу, що підлягає державній реєстрації та випущений менше 15 років тому (крім мопеда та причепа).
  • До початку періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, у складі сім'ї є особи, які досягли 18-річного віку, але не отримували доходи, що враховуються при нарахуванні субсидії, та не сплачували ЄСВ протягом трьох місяців у період, за який обліковуються доходи для призначення житлової субсидії. Виняток зроблено для військовослужбовців, осіб, за яких сплату ЄСВ заборгував роботодавець, а також осіб, які відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
  • Якщо людина не повернула переплату за субсидії за попередні періоди її отримання.
  • За наявності простроченої більш ніж на три місяці заборгованості з оплати комуналки, загальна сума якої перевищує сорок неоподатковуваних мінімумів (на сьогодні це 680 грн).
  • Член сім'ї має борг у виконавчих провадженнях про стягнення аліментів більше трьох місяців (крім безвісти зниклих, алко- або наркозалежних, а також осіб, щодо яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження). Докладно про це ми писали тут. 

Крім того, відмовити у субсидії можуть через помилки у заяві чи декларації, а також внаслідок відсутності окремих документів. У такому разі заявника про це повідомляє Пенсійний фонд. Виправити неточності та надати відсутні документи потрібно протягом 30 днів – тоді житлова субсидія буде призначена без затримок.

Пенсійний фонд додатково повідомить про своє рішення щодо надання субсидії.

Словничок Коротко про

Житлова субсидія - це адресна державна допомога, що надається мешканцям домогосподарств на відшкодування витрат з оплати комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Джерело матеріала
loader
loader