Київ висловив протест через примусову мобілізацію українців на окупованих територіях до армії РФ
Київ висловив протест через примусову мобілізацію українців на окупованих територіях до армії РФ

Київ висловив протест через примусову мобілізацію українців на окупованих територіях до армії РФ

У МЗС України висловили рішучий протест у зв’язку з примусовою мобілізацією наших громадян до російської армії на окупованих територіях Криму, Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства.

«Здійснюючи так званий «призов» на цих територіях, РФ грубо порушує свої міжнародно-правові зобов’язання, зокрема за Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни, відповідно до якої державі-окупанту забороняється примушувати осіб служити в її збройних або допоміжних силах», - нагадали в МЗС.

У міністерстві закликали українців уникати «призову», а у разі залучення «до агресії проти України» скористатись проєктом «Хочу жить».

«Українцям – громадянам Російської Федерації на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині у межах нинішніх Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації, час згадати свій родовід, своє коріння та не дати заплямувати їх злочинами кремлівського режиму», - йдеться в заяві.

Зазначається, що Україна продовжує документувати порушення Російською Федерацією норм міжнародного права та вживає заходів для притягнення російського військового і політичного керівництва до відповідальності за злочин агресії проти нашої держави. Закликаємо світову спільноту посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на кремлівський режим.

«Переконані, що реалізація Формули миру, заснованої на цілях і принципах Статуту ООН, та відновлення всеосяжного, справедливого та довготривалого миру для України покладуть край злочинам Кремля», - зазначили у МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, лідер РФ Володимир Путін 30 вересня підписав указ, згідно з яким на військову службу до російської армії у жовтні – грудні 2024 року призвуть 133 тис. осіб.

Теги за темою
Україна Росія МЗС України
Джерело матеріала
loader
loader