Китай відзначає 75-річчя правління Комуністичної партії на тлі економічних та безпекових викликів
Китай відзначає 75-річчя правління Комуністичної партії на тлі економічних та безпекових викликів

Китай відзначає 75-річчя правління Комуністичної партії на тлі економічних та безпекових викликів

Китай відзначає 75-річчя правління Комуністичної партії на тлі економічних та безпекових викликів

Масштабних урочистостей з цієї нагоди не заплановано.

Китай відзначає 75-ту річницю правління Комуністичної партії в той час як над державою нависають економічні та безпекові виклики, пише AP.

На вівторок, 1 жовтня, не заплановано жодних урочистостей з цієї нагоди, окрім церемонії підняття прапора на площі Тяньаньмень, під час якої почесна варта пройде маршем до палацу, який у минулі століття був резиденцією китайських імператорів. 

Повністю підконтрольні державі ЗМІ наголошують на економічному прогресі й соціальній стабільності Китаю, не згадуючи про виклики — починаючи від зниження народжуваності й закінчуючи перебоями в ланцюгах поставок, які завдають шкоди економіці, значною мірою залежній від експорту.

В останні десятиліття Китай влаштовував військові паради й демонстрував економічну міць лише на зламі десятиліть, наприклад, на 60-ту і 70-ту річниці. 

Урочистості також проводилися в колишній британській колонії Гонконг і колишній португальській території Макао, які повернулися під правління Китаю наприкінці 1990-х років, що стало ключовим свідченням рішучості Пекіна подолати те, що він назвав “століттям приниження”.

Комуністи під керівництвом Мао Цзедуна отримали владу в 1949 році на тлі громадянської війни. Вони встановили контроль на території Китаю та утворили Китайську Народну Республіку (КНР), змусивши лідерів Республіки Китай перегрупуватись на острів Тайвань.

Пекін продовжує наполягати на тому, що Тайвань має бути під владою Комуністичної партії, та не виключав можливості отримання контролю над островом за допомогою сили.

Лідер партії і глава держави Сі Цзіньпін рідко здійснює закордонні поїздки з початку пандемії, продовжуючи “чистки” серед високопосадовців країни, які вважаються недостатньо лояльними або підозрюються в корупції чи недбалості.

“Шлях попереду не буде рівним, безумовно, будуть труднощі й перешкоди, і ми можемо зіштовхнутися з серйозними випробуваннями. Ми повинні бути пильними і в мирний час, планувати наперед, покладатися на партію, армію і людей всіх етнічних груп по всій країні. Жодні труднощі не зможуть зупинити китайський народ на шляху вперед”, - заявив Сі.

Сі зробив себе фактично “довічним лідером” країни, скасувавши обмеження терміну перебування на посаді й розширивши контроль над ключовими державними і партійними органами. Партія зберігає майже повний контроль над засобами масової інформації, які інформують 1,4 мільярда людей.

Наразі друга за величиною економіка світу намагається відновити динаміку після пандемії COVID-19. Тривалий спад на ринку нерухомості призвів до побічного впливу на інші галузі економіки — від будівництва до продажу побутової техніки. Минулого тижня Пекін оголосив про низку заходів для стимулювання економіки.

“Ювілей” також припадає на час, коли Китай зіштовхнувся з посиленням напруги у відносинах із сусідами, включаючи Японію, Південну Корею й Філіппіни, через їхнє зближення головним суперником Пекіна — США, а також через територіальні претензії. Нарощування Китаєм військового потенціалу і нещодавнє випробування міжконтинентальної балістичної ракети викликали занепокоєння щодо можливого конфлікту.

Джерело матеріала
loader