Перший український біометан почав надходити у ГТС
Перший український біометан почав надходити у ГТС

Перший український біометан почав надходити у ГТС

Група компаній Vitagro разом зі спеціалістами Хмельницької філії Газорозподільних Мереж України (ГРМ) вперше подали біометан до газотранспортної системи України.

Як говориться у повідомленні компанії, це дасть старт експорту українського біометану.

«Колектив компанії «Вітагро Енерджі» спільно із спеціалістами оператора ГРМ успішно забезпечили перший пуск біометану, і газ вже почав надходити в газотранспортну систему (ГТС). Це перший і єдиний подібний досвід для всієї енергетичної галузі України. Протягом стартових днів роботи завод працює на потужності 60-70% від запланованої. Надалі спеціалісти компанії будуть поступово збільшувати об’єми виробництва та закачування. Зараз добовий об’єм газу, що потрапляє до ГРМ, становить близько 6 тис. м³. На повну потужність завод може вийти вже до кінця жовтня 2024 року», — говориться у повідомленні.

Паралельно у Vitagro працюють над тим, щоб налагодити експорт біометану. Компанія вже має всі необхідні дозвільні документи і щойно накопить у газосховищах достатні об’єми, одразу зможе починати продавати біометан іноземним покупцям.

«Ми впевнені, що якщо процедура працюватиме коректно, то вже у листопаді можна буде говорити про перший досвід експорту українського біометану за кордон. Також ми розраховуємо, що це стане значним кроком до гармонізації вітчизняного та європейського ринку біометану по аналогії з ринком електричної енергії. Зараз ми проходимо перші кроки — крім налаштування роботи самого заводу, активна робота ведеться з операторами ГТС, ГРМ, Укртрансгазу, постачальником технології щодо відпрацювання всіх процедур, взаємодії між компаніями», — прокоментував керівник департаменту відновлюваних джерел енергії групи Vitagro Володимир Івахів.

Як розповів директор з розвитку та інвестицій Vitagro Сергій Савчук, група інвестувала у підприємство €6 млн, а повернути інвестиції планували за 5 років повноцінної роботи.

«Зараз строки дещо зміщуються через минулу затримку з державним регулюванням щодо експорту біометану, але тепер, коли всі процедури розроблено і затверджено на рівні законодавства, ми можемо точніше прогнозувати свою роботу та створювати нові інвестиційні проєкти. Зокрема, плануємо залучати до таких проєктів і зарубіжних партнерів», — додав він.

Для виробництва біометану Vitagro буде використовувати як власну, так і покупну сировину. Перш за все, це відходи тваринництва та рослинництва. Крім біометану на заводі підприємства будуть отримувати твердий і рідкий дигестат, що використовуватиметься компанією в якості органічних добрив.


Для довідки: Vitagro — одна з найбільших промислових груп України з активами в аграрній, енергетичній, переробній, будівельній та хімічній галузях. Заснована та веде свою діяльність з 1998 року. Група володіє підприємствами у Хмельницькій, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській та Київській областях. Має в обробітку близько 90 тис. га. землі, а також займається тваринництвом, садівництвом, відновлюваною енергетикою, виробництвом добрив та комбікормів, а також будівництвом та виробництвом будівельних матеріалів.

Джерело матеріала
loader
loader