НАТО за минулі 10 років стало сильнішим та більш об’єднаним - Столтенберг
НАТО за минулі 10 років стало сильнішим та більш об’єднаним - Столтенберг

НАТО за минулі 10 років стало сильнішим та більш об’єднаним - Столтенберг

На цей час вже колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підбив підсумки роботи на посаді керівника Альянсу, яку він обіймав з 2014 року, та заявив, що за цей час союзники пройшли дійсно історичний шлях.

Про це Столтенберг сказав сьогодні у Брюсселі під час засідання Північноатлантичної ради, присвяченого церемонії передачі повноважень новому керівнику Альянсу, колишньому прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У цій залі творилася історія, протягом минулих десятиліть ми досягли багато. Ми здійснили найбільшу трансформацію Альянсу протягом покоління. Ми зміцнили нашу оборону, збільшили кількість бойових груп від нуля до восьми, з десятками тисяч боєготових військ на нашому східному фланзі. Ми перейшли від кількох тисяч до пів мільйона військ у високій готовності. Кількість союзників, які витрачають принаймні 2 відсотки від ВВП на оборону, зросла із 3 до 23. Ми зміцнили НАТОяк інституцію, яка може досягати результатів», - вказав Столтенберг.

Він нагадав, що родина НАТО поповнилася новими членами, до Альянсу увійшли Чорногорія, Північна Македонія, Фінляндія та Швеція.

«Україна є ближчою до НАТО, ніж будь-коли раніше. У 2014 році ми надавали лише невелику допомогу Україні, зараз наша підтримка є масованою. НАТО координує її через нове командування у Німеччині», - зазначив Столтенберг.

Він зауважив, що Альянсу за минулі роки вдалося зміцнити партнерство з країнами Півдня та Індо-Тихоокеанського регіону, а також співробітництво між НАТО і ЄС, яке досягло безпрецедентного рівня. Водночас, за словами Столтенберга, трансатлантичний зв'язок та тісна співпраця між Європою та Північною Америкою залишається основою сили Альянсу та єдиним шляхом вперед для його розвитку.

«Для мене було честю очолювати НАТО та працювати з усіма вашими державами. Дякую всім, цивільним та військовим лідерам, членам міжнародного військового штабу та представникам делегацій», - зазначив вже колишній керівник НАТО.

Звертаючись до наступника, він зауважив. що Марк Рютте, який тривалий час очолював уряд Нідерландів, має всі необхідні якості, щоб очолити Альянс та успішно досягати необхідних тут компромісних рішень.

«В той же час ви продемонстрували, що не йдете на компроміси у наших ключових цінностях і принципах. Ми бачили це у ваших особистих зобов’язаннях щодо наших трансатлантичних зв’язків та у непохитній підтримці України. Зараз для мене настав час піти, а для вас – розпочати шлях як генерального секретаря НАТО», - додав Столтенберг.

Як повідомлялося, країни-союзниці підтримали кандидатуру Марка Рютте на посаду керівника Альянсу у червні цього року.

Фото: Europa Press

Теги за темою
НАТО
Джерело матеріала
loader
loader