У Києво-Печерській лаврі презентували проєкт створення української військової ікони
У Києво-Печерській лаврі презентували проєкт створення української військової ікони

У Києво-Печерській лаврі презентували проєкт створення української військової ікони

У Національному заповіднику Києво-Печерська лавра у вівторок, 1 жовтня, відбулася презентація проєкту створення ікон для військових частин Збройних сил України.

Про це у Фейсбуці повідомляє Національний заповідник Києво-Печерська лавра, передає Укрінформ. 

Як зазначається, у День захисників та захисниць України у Національному заповіднику Києво-Печерська лавра урочисто презентували унікальний проєкт з відродження традиційної української військової ікони, що реалізується за підтримки Міністерства оборони України.

За словами гендиректора заповідника Максима Остапенка, ініціатива з відродження лаврської іконописної школи, започаткована у 2024 році, має на меті відновити давнє ремесло барокового іконопису, яке століттями підтримувало дух воїнів, і є важливим етапом у збереженні культурної спадщини.

Фото: заповідник Києво-Печерська лавра

“Цим проєктом ми прагнемо відродити важливу частину української культурної спадщини — військову ікону, яка завжди була символом захисту та духовної підтримки воїнів. У час війни, коли нація бореться за свою свободу, відновлення цих традицій має особливе значення”, - зауважив Остапенко.

Він підкреслив, що проєкт не лише повертає до життя втрачені ремесла, але й зміцнює національну ідентичність, об’єднуючи історію, культуру і віру. Військові ікони мають стати оберегами для захисників України і символами єдності та стійкості українського народу.

Під час заходу намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Єпископ Авраамій, освятив ікони та наголосив, що у час війни духовна опора має особливе значення. Держсекретар Міністерства оборони України Людмила Дараган додала, що це лише перший етап спільного проєкту створення бойових клейнодів для бригад ЗСУ.

У Києво-Печерській лаврі презентували проєкт створення української військової ікони - Фото 1

За її словами, боротьба за свободу, за право жити на своїй землі ведеться не лише зброєю, але й силою віри. Силою безмежної молитви мільйонів українців.

“Наші воїни на полі бою роблять неможливі речі. Сьогодні, як і в минулі часи, наявність ікон у бойових підрозділах підтримує дух героїв та підвищує впевненість у нашій перемозі”, - переконана Дараган.

У Києво-Печерській лаврі презентували проєкт створення української військової ікони - Фото 2

Освячені ікони передали 95 окремій десантно-штурмовій Поліській бригаді Десантно-штурмових військ ЗСУ, 96-й зенітно-ракетній Київській бригаді та Окремій президентській бригаді імені гетьмана Богдана Хмельницького.

За словами автора та куратора проєкту, заступниці гендиректора заповідника Світлани Котляревської, ці ікони є відродженням традицій українського бароко і стануть духовними оберегами для захисників України.

Образи, написані для трьох військових бригад, зображають покровителів воїнів, зокрема Архістратига Михаїла, який є уособленням небесного захисника українського війська.

Робота над цими іконами тривала кілька місяців, художники - іконописці Лілія Бельська та Юрій Гузенко, відтворили автентичні техніки лаврського іконопису XVIII століття, поєднавши національні та сакральні символи.

У Києво-Печерській лаврі презентували проєкт створення української військової ікони - Фото 3

“Це духовно підтримає наших захисників, оскільки вони віддалені від рідних домівок, від своїх близьких, від храмів. Так вони матимуть можливість через капеланів, через спільну молитву і через ікону, підносити свої молитви до Бога”, - зауважив військовий капелан окремої президентської бригади імені гетьмана Богдана Хмельницького Андрій Гуль.

Ікони, створені в межах проєкту “Військова ікона”, виконані з дотриманням геральдики військових частин. Окрім великих бригадних ікон, військовослужбовці зможуть отримати мініатюрні персональні ікони, створені за аналогом оригіналу. Це дасть змогу воїнам постійно мати біля себе духовний оберіг навіть у найгарячіших точках фронту.

У Києво-Печерській лаврі відродили традиції створення військових ікон / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Проєкт реалізовано за фінансової підтримки Благодійного фонду "Антонія і Феодосія Печерських" та особисто Директора Фонду Дениса Розова.

Як повідомляв Укрінформ, днями у Києво-Печерській лаврі відкрили виставку, присвячену 100-річчю Реставраційної майстерні. Там представлені понад 100 унікальних мистецьких творів XVI–ХХ століття, відновлених фаховими художниками-реставраторами.

Джерело матеріала
loader