Нові акцизи на цигарки у жовтні: чи зміняться ціни
Нові акцизи на цигарки у жовтні: чи зміняться ціни

Нові акцизи на цигарки у жовтні: чи зміняться ціни

Чи зростуть цигарки в ціні

У пояснювальній записці до проєкту держбюджету України 2025 року йдеться про те, що з 1 жовтня набуде чинності ключове нововведення щодо ставки акцизу, який розраховуватиметься не у гривнях, а у євро.

Таким чином, акциз стане менш уразливим до інфляційних процесів. Водночас такий крок може призвести до додаткового зростання цін на випадок, коли валютний курс коливатиметься.

  • Відомо, що у 2025 році специфічна ставка акцизу на сигарети з фільтром і без фільтра становитиме 58 євро за 1000 штук. Тобто ставка зросте на 23,4% з теперішніх 47 євро.
  • Водночас мінімальне податкове зобов'язання щодо сплати акцизного податку становитиме вже 78 євро за 1000 штук. Станом на зараз вона складає 63,45 євро.
  • Водночас акцизи на алкогольні напої залишаться без змін.

Зауважте! Як прогнозують експерти, ціни на цигарки можуть зрости як мінімум на 20 – 25%, залежно від марки та класу продукції.

Варто додати, що Україна зближує податкову політику із нормами Європейського Союзу й таке підвищення акцизів відповідає цим зобов'язанням.

  • Відтак уряд розраховує, що зміни можуть принести додаткові надходження до бюджету на суму у близько 27,1 мільярда гривень,
  • З цих коштів 22,6 мільярда гривень буде отримано коштом підвищення ставок акцизного податку, а ще 4,5 мільярда – з податку на додану вартість.
Джерело матеріала
loader
loader