ВАКС постановив стягнути у дохід держави частину активів російського мільярдера Шелкова
ВАКС постановив стягнути у дохід держави частину активів російського мільярдера Шелкова

ВАКС постановив стягнути у дохід держави частину активів російського мільярдера Шелкова

Вищий антикорупційний суд постановив частково задовольнити позов Міністерства юстиції України про застосування санкцій до російського мільярдера Михайла Шелкова, стягнувши в дохід держави частину його активів.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Міністерства юстиції у Фейсбуці.

«Вищий антикорупційний суд 30 вересня 2024 року прийняв рішення про часткове задоволення позовної заяви Міністерства юстиції України до Шелкова М.Є., ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА» про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що Вищий антикорупційний суд застосував санкцію стягнення активів у дохід держави до Шелкова, ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА» та стягнув у дохід держави права вимоги підконтрольних Шелкову компаній-нерезидентів до ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» за договорами позики, кредитними договорами та контрактами щодо поставки продукції на загальну суму близько 29 млн дол США та майже 7 млн грн.

Повідомляється, що одночасно ВАКС відмовив у стягненні в дохід держави заблокованих коштів ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА» на банківських рахунках.

За інформацією Мін'юсту, Шелков — російський мільярдер, ексголова інвестиційного підрозділу державної компанії «Ростех», власник контрольного пакета акцій компанії ВСМПО-АВІСМА — найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі.

23 січня 2023 року рішенням ВАКС вже було застосовано до Шелкова санкцію, передбачену п. 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», та стягнуто в дохід держави 100% частки у статутному капіталі ТОВ «ВСМПО ТИТАН Україна», рухоме та нерухоме майно товариства, а також грошові кошти на банківських рахунках ТОВ «ВСМПО ТИТАН Україна».

Постановою Апеляційної палати ВАКС від 3 лютого 2023 року у цій справі також стягнуто в дохід держави 100 % частки в статутному капіталі українських компаній ТОВ «Тай-Мінералс», ТОВ «Інвестагро», ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», рухоме та нерухоме майно, а також грошові кошти на банківських рахунках ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат».

У міністерстві зауважують, що судове рішення не набрало законної сили та може бути оскаржене учасниками справи протягом п’яти днів з моменту опублікування повного тексту рішення на сайті Вищого антикорупційного суду.

Як повідомлялося, 29 липня 2024 року Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду другий позов про застосування санкції, передбаченої п. 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції» до Шелкова, ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА».

Джерело матеріала
loader