Діти залишаться без меддопомоги: маленьких не зможуть прийняти
Діти залишаться без меддопомоги: маленьких не зможуть прийняти

Діти залишаться без меддопомоги: маленьких не зможуть прийняти

З 1 жовтня 2024 року багато українських сімей з дітьми до 14 років опиняться в складній ситуації — без ідентифікаційного коду (ІПН) вони не зможуть отримати безкоштовну медичну допомогу.

Це пов’язано з новими правилами Національної служби здоров'я України (НСЗУ), які вводять коригувальний коефіцієнт 0 для пацієнтів зі статусом "не верифікований" або "потребує верифікації" в електронній системі охорони здоров'я.

медсестра, скріншот з відео

Простіше кажучи, НСЗУ більше не оплачуватиме медичні послуги для дітей без ІПН. Хоча декларації залишаються активними, лікарі не можуть безкоштовно приймати таких пацієнтів. Багато дітей не мають ІПН, оскільки, відповідно до податкового законодавства, вони не є платниками податків. Це викликано тим, що ті, хто народився раніше, часто не отримали цей код, тоді як новонароджені його отримують автоматично.

Прийом у педіатра, фото з відкритих джерел

Лікарі зауважують, що через це вони опинилися в непростій ситуації: надавати медичні послуги безкоштовно не можуть, а стягувати оплату — теж. З огляду на те, що пацієнти не завжди готові активно вирішувати питання з оформленням ІПН, лікарі стають заручниками цієї ситуації. Вони розуміють важливість верифікації, але вважають, що відповідальність за цю процедуру не повинна лягати тільки на їхні плечі.

Оформити картку платника податків для дитини, внести зміни до ІПН або отримати дублікат можна безкоштовно в ДПІ за місцем проживання. Термін видачі ідентифікаційного коду або дублікату становить 5 днів.

Раніше ми повідомляли, не допустять до навчання, що потрібно зробити перед початком навчального року?

Мережу сколихнула моторошна правда про травмування немовлят, всього один рух- детальніше на Знай.ua.

Джерело матеріала
loader
loader