У Міноборони хочуть ставити на облік призовників у 17 років
У Міноборони хочуть ставити на облік призовників у 17 років

У Міноборони хочуть ставити на облік призовників у 17 років

Міністерство оборони пропонує скасувати комісії із постановки призовників на військовий облік. Відповідний законопроєкт №12076 було зареєстровано у Верховній Раді, пише "Судово-юридична газета".

Автори документа пропонують виключити вимогу для органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та навчальних закладів, незалежно від їх підпорядкування та форми власності, щорічно подавати списки громадян, які підлягають постановці на облік призовників, до районних (міських) ТЦК. Згідно із законопроєктом, обов'язок подання інформації покладається на самого призовника. Він зможе зареєструватися дистанційно через платформу «Резерв+» або з'явитися особисто до ТЦК та сплатити штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 грн за недотримання цієї процедури.

У проєкті закону пропонується, що з 1 січня до 31 липня кожного року громадяни України чоловічої статі, яким виповнюється 17 років, мають бути поставлені на військовий облік. Це можливо двома способами: проходження електронної ідентифікації та оновлення персональних даних через Електронний кабінет призовника або особисте прибуття до районного (міського) ТЦК з поданням необхідних документів, що визначаються Міністерством оборони.

У документі зазначено, що постановка на облік має відбуватися у січні-березні кожного року для громадян, яким виповнюється 17 років. Громадяни, які не стали на облік у зазначений період, зможуть зробити це лише після особистого прибуття до ТЦК, при цьому вони мають сплатити штраф після досягнення 18-річного віку.

  • 30 вересня в.о. заступника начальника Івано-Франківського ОТЦК і СП Андрій Мороз заявив, що кожен із військовозобов'язаних, у тому числі та має право на відстрочку, має бути готовим до мобілізації.
  • 1 жовтня міністр оборони Рустем Умеров повідомив, що відтепер командири військових частин можуть особисто без участі ТЦК відбирати бійців з огляду на їхні навички, досвід та прагнення.
Джерело матеріала
loader
loader