У 2025 році в Росії різко збільшаться витрати на пропаганду серед дітей та підлітків, - «Верстка»
У 2025 році в Росії різко збільшаться витрати на пропаганду серед дітей та підлітків, - «Верстка»

У 2025 році в Росії різко збільшаться витрати на пропаганду серед дітей та підлітків, - «Верстка»

Витрати на «патріотичне» виховання підростаючого покоління почали різко зростати після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Російський уряд у 2025 році виділить понад 66 млрд. рублів (майже 704 млн доларів) на «патріотичні» програми для дітей та підлітків. Як повідомляє російське видання «Верстка», таку суму закладено у новій версії бюджету на федеральний проєкт «Ми разом (Виховання гармонійно розвиненої особистості)».  Це на 25 млрд рублів, або в 1,5 рази більше, ніж планувалося від початку.

При цьому, інформує «Верстка»,  з початку повномасштабного вторгнення в Україну витрати РФ на пропаганду у школах та дитсадках зросли вже у 20 разів.

Майже 20,3 млрд рублів виділять новітній піонерії – створеному за ініціативи Путіна «Руху перших».  З них 1 млрд буде спрямовано на популяризацію діяльності цієї організації. Ще понад 141 млн рублів виділять для розвитку її кадрового потенціалу. Це нові статті видатків. Також «Рух перших». отримає 622,3 млн рублів на вже існуючу програму для початкової школи «Орлята Росії» - і це у п’ять разів більше, ніж планувалося витратити у рамках поточного трирічного бюджету.

Більше коштів виділять і організації «Росія — країна можливостей», яка належить управлінню справами президента РФ. Зокрема, витрати на проведення майстерні управління «Сенеж» оцінили у 4,4 млрд у 2025 році, а також у 4,7 та 4,9 млрд у 2026-2027 роках. Раніше на неї закладалося близько 3,5 млрд. рублів щорічно.

Програма «Більше, ніж подорож» організації «Росмолодь»,  спрямована на організацію поїздок у рамках «громадянсько-патріотичної та суспільно корисної» діяльності, отримає з бюджету 4 млрд рублів у 2025 році, а не 1,5 млрд, як було заплановано раніше.  На наступні два роки заплановано  приблизно такі ж самі кошти: 3,8 та 3,9 млрд. рублів.

«Центр розвитку військово-спортивної підготовки та патріотичного виховання молоді» отримуватиме на проведення своїх заходів по 3,7 млрд рублів щорічно - замість запланованих 3,4 млрд. Крім того, на чверть – з 630 до 975 млн рублів – збільшиться підтримка центру знань «Машук», який також курує «Росмолодь». У наступні кілька років витрати зростатимуть щороку приблизно на 1 млрд рублів.

Також більше грошей виділять створеному за указом Путіна товариству «Знання», яке проводить лекції та майстер-класи для молоді (а в якості спікерів залучають  найбільш відомих російських політиків). Товариство отримуватиме  5,9-6,6 млрд рублів щорічно протягом найближчих трьох років.

Збільшити витрати на виховання «патріотизму» серед дітей та підлітків, а також залучити до цієї «роботи» учасників війни з Україною на початку серпня від уряду вимагав сам Путін.  У 2024 році на таке «виховання» передбачено понад 45,8 млрд рублів.

Витрати на цю статтю почали різко зростати після повномасштабного вторгнення в Україну. У 2022 році на реалізацію федерального проєкту «Патріотичне виховання» витратили 11,4 млрд рублів – замість запланованих спочатку 5 млрд.  У 2023 році ця сума збільшилася до 39,7 млрд рублів.

При цьому, за інформацією Bloomberg, уряд РФ прогнозує зниження доходів від продажу російських нафти та газу протягом наступних трьох років.

Фото: російські ЗМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader