Українці почнуть по-новому купувати авто: знадобиться ще один документ
Українці почнуть по-новому купувати авто: знадобиться ще один документ

Українці почнуть по-новому купувати авто: знадобиться ще один документ

1 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив нову постанову, яка спростила та вдосконалила процедуру комісійної торгівлі транспортними засобами. Тепер для укладання договору купівлі-продажу обов'язковим є надання документа, що підтверджує середню ринкову вартість автомобіля.

Про це повідомляє МВС України.

Згідно з ухвалою, продаж більше одного транспортного засобу протягом року оподатковуватиметься. Якщо це другий легковий автомобіль, податок становитиме 5%, на третій і більше – 18%. Наголошується, що перший продаж звільняється від податку.

Важливою зміною є вимога надавати довідку про вартість автомобіля у сервісних центрах МВС. Це дозволить уникнути заниження вартості транспортних засобів, яке раніше використовували деякі організації торгівлі. Очікується, що нововведення підвищить надходження до державного бюджету та забезпечить прозорість ринку.

Покупка авто
Покупка авто

Заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп'ятий навів приклад: якщо людина продає другий рік легковий автомобіль у сервісному центрі МВС, то за наявності довідки про середню ринкову вартість його оцінять у 450 000 гривень, і податок у 5% складе 22 500 гривень. У той час як торгівельна організація оцінює не на основі офіційного документа, а "за словами продавця", наприклад, у 15 000 гривень, і сплачує податок 750 гривень.

Дріп'ятий також навів недавній приклад, коли було зареєстровано автомобіль Tesla Model 3 2022 року випуску за 10 000 гривень, хоча його реальна середня ринкова вартість становить 917 083 гривень.

Tesla Model 3 и Model Y 2022, Tesla, запас хода
Tesla Model 3

Повідомляється, що станом на серпень 2024 року в Україні функціонує 3500 суб'єктів, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю транспортними засобами. У той же час за 2023 через торгові організації було реалізовано 470 000 автомобілів.

Додамо, що за серпень 2024 року українці купили нових авто на суму 15 мільярдів гривень.

Теги за темою
МВС
Джерело матеріала
loader
loader