В Україні скасують кримінальну відповідальність для військових, які пішли у СЗЧ, — нардеп
В Україні скасують кримінальну відповідальність для військових, які пішли у СЗЧ, — нардеп

В Україні скасують кримінальну відповідальність для військових, які пішли у СЗЧ, — нардеп

Від закону, який декриміналізує "самоволку" з частини, новий проєкт відрізнятиметься тим, що провадження взагалі не відкриватимуть. Як зазначив Федір Веніславський, це стримує від повернення на військову службу дуже багатьох втікачів.

У Верховній Раді найближчими днями мають зареєструвати законопроєкт, який передбачає повне звільнення від кримінальної відповідальності військового, якщо той після самовільного залишення частини (СЗЧ) добровільно повернувся у стрій. Про це "Громадському" заявив член комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

За його словами, попередній закон декриміналізує перше СЗЧ, а у новому кримінальне провадження навіть не відкриватимуть.

Важливо Немає демобілізації — пішов у СЗЧ: чи встановлять в Україні чіткі терміни служби та чому люди не йдуть в ЗСУ

"Нинішній закон працює, але тільки тоді, коли людині вже повідомлено про підозру і суд ухвалює рішення про звільнення її від кримінальної відповідальності. А ми хочемо усунути цю можливість, щоб людина навіть не перебувала в орбіті кримінального провадження, якщо вона добровільно повернеться", — наголосив нардеп.

За його словами, страх мати судимість стримує від повернення на військову службу дуже багатьох.

Окрім того, він запевнив, що у СЗЧ нині менше, ніж 100 тисяч військових, але це закрита інформація, яку він розголошувати не має права.

21 вересня військовослужбовець 56 ОМБр Сергій Гнезділов опублікував на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook допис, у якому зазначив, що вирішив самовільно залишити військову частину до встановлення чітких термінів служби, або ж до свого 25-річчя.

Нагадаємо, у 56-й окремій мотопіхотній бригаді збираються провести службове розслідування за фактом самовільного залишення військової частини військовослужбовцем-добровольцем Сергієм Гнезділовим. У командуванні наголосили, що у військовій частині нульова толерантність до вчинення подібних злочинів і дії чоловіка мають ознаки кримінального правопорушення, яке передбачене Кримінальним кодексом України.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження через СЗЧ військового Сергія Гнезділова. Відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 23 вересня.

Теги за темою
війна Верховна Рада
Джерело матеріала
loader