Чому Чехія закупила бразильські Embraer C-390 Millennium
Чому Чехія закупила бразильські Embraer C-390 Millennium

Чому Чехія закупила бразильські Embraer C-390 Millennium

За один військово-транспортний C-390 Millennium Прага буде платити по 246 млн доларів

Джерело: Defence Express

Бразильский Embraer отримав нового замовника на свої військово-транспортні літаки C-390 Millennium. Ним стала Чехія, оборонне відомство якої оголосило про намір найближчим часом підписати тверде замовлення на два літаки.

Як офіційно повідомило міноборони країни загальна вартість контракту становитиме 11,3 млрд чеських крон, тобто орієнтовно 492 млн доларів, а постачання першої машини відбутися вже у 2025 році. Таким чином у комплексному постачанні, бо машини надходять із додатковим оснащенням, наприклад модулем для гасіння пожеж, один C-390 Millennium коштує 246 млн доларів за одиницю.

Але, як одразу зазначили у Празі, ціна дійсно вища за замовлення інших країн, які замовляли більшу кількість літаків. Також слід додати, що ціни на озброєння зараз постійно підвищуються на фоні його дефіциту.

Але такі пояснення та взагалі дійсно детальне аргументування вибору того чи іншого аспекту закупівлі для чеського оборонного відомства далеко не нове. Зокрема слід нагадати їх деталізацію витрат на 24 винищувачі Gripen, для пояснення відмов від шведських машин на користь F-35 з його вартістю експлуатації.

Зрештою для повітряних сил Чехії така закупівля C-390 Millennium дійсно важлива, бо наразі на озброєнні країни просто відсутні військово-транспортні машини такого класу, а у строю хоч і шість відносно нових, але легких CASA C-295 зі штатною вантажопідйомністю 7 тонн проти 26 тонн у C-390 Millennium.

Питання вибору саме бразильского літака Чехією, на перший погляд, може викликати питання. Але насправді Прага не стала вигадувати “велосипед”, більше того, пішла у ключі уніфікації у межах НАТО. Бо C-390 Millennium вже експлуатується повітряними силами Португалії та Угорщини, обраний Нідерландами. Поза межами НАТО – Австрією, Південною Кореєю та звісно самою Бразилією. І для абсолютної більшості замовників саме C-390 Millennium був обраний на заміну американському C-130 Hercules.

А наразі взагалі ніша рампових літаків з вантажопідйомністю у 15-30 тонн об’єктивно не дуже щільна. Звісно Lockheed Martin продовжує вже понад 70-річне виробництво свого C-130 (актуальна версія C-130J-30 Super Hercules з 20 тоннами навантаження), але про заміну машини у Пентагоні говорять з 2010 року.

Нижче C-27J Spartan від італійської Alenia, вище – японський Kawasaki C-2 із 32 тоннами, а потім у А400М від Airbus – 37 тонн. А от посередині якраз C-390 Millennium із 26 тоннами. Його позицію міг би звісно похитнути Ан-178 від “Антонова” з 18 тоннами, але не за поточних умов. Саме тому, виключно виходячи із пропозицій на ринку літак від бразильского Embraer, вже може розраховувати на замовлення.

Джерело матеріала
loader