Фотограф Іван Любиш-Кірдей остаточно повернувся до свідомості після коми
Фотограф Іван Любиш-Кірдей остаточно повернувся до свідомості після коми

Фотограф Іван Любиш-Кірдей остаточно повернувся до свідомості після коми

За словами дружини, здебільшого Іван усіх впізнає і відповідає на нескладні запитання, але не пам’ятає, що з ним сталося, і не до кінця усвідомлює всієї ситуації

Український фотограф і воєнний кореспондент Reuters Іван Любиш-Кірдей, який зазнав поранення від російського обстрілу Краматорська 24 серпня, остаточно прокинувся з коми і заговорив. Про це повідомила його дружина Марія Семенченко.

«Перше, що він сказав лікарям, які якраз були в нього, це деякі поради, що саме треба робити з нашими сусідами, самі знаєте ким. Ну, бо українці саме з такими словами і виходять з коми», — написала Марія.

За її словами, це лише початок Іванового повернення до самого себе, але здебільшого він усіх впізнає і відповідає на нескладні запитання.

«Говорити йому важко (в нього зламана щелепа плюс ліки), і так само важко тримати зоровий контакт, тому він говорить із заплющеними очима. Але також він усміхається, пробує жартувати (жартами 18+), дратується та потроху проявляє інші емоції», — розповіла Марія.

За словами дружини, Іван не пам’ятає, що з ним сталося, і не до кінця усвідомлює всієї ситуації. Він знає, що він був у відрядженні, що прилетіла ракета і він поранений, але ця інформація весь час стирається з його свідомості. Як пише Марія, Іван може пам’ятати різні деталі, як-от слова улюблених пісень, а може забувати, скільки йому років чи що він одружений.

Підтримати Івана можна коштами на банку Монобанку або на картку: 5375 4112 2186 8453.

Оператор агенції Reuters Іван Любиш-Кірдей отримав важке поранення від російського удару по Краматорську 24 серпня. Як повідомлялось тоді, він перебував у лікарні Дніпра в критичному стані на штучній вентиляції легень.

Раніше дружина повідомляла, що Іван Любиш-Кірдей перебуває у важкому, але стабільному стані, лікарі фіксують невелику позитивну динаміку. 

24 серпня о 22:35 російські війська вдарили по готелю «Сапфір» у Краматорську. Повідомлялося, що щонайменше двоє людей отримали поранення, ще одна людина перебуває під завалами. Усі постраждалі — журналісти, серед них — громадяни України, США та Великої Британії.

Представник Reuters повідомив «Детектору медіа», що під час ракетного удару по готелю в Краматорську постраждала команда журналістів Reuters, яка висвітлює війну в Україні. Ввечері 25 серпня українська влада повідомила, що внаслідок удару по Краматорську загинув громадянин Великої Британії. Згодом Reuters підтвердило загибель свого працівника — ним виявився 38-річний радник агенції з питань безпеки Раян Еванс, який працював у складі новинної групи в Україні.

Також поранення отримав журналіст Reuters Віктор Саєнко, який є громадянином Латвії. Іншого журналіста Reuters Деніела Пелещука вже виписали з лікарні. Крім того, поранення отримала польська журналістка Моніка Андрушевська.

Фото: Іван Любиш-Кірдей / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader