Гектар здорожчає на 20%: цінам на землю прогнозують різкий стрибок
Гектар здорожчає на 20%: цінам на землю прогнозують різкий стрибок

Гектар здорожчає на 20%: цінам на землю прогнозують різкий стрибок

З моменту відкриття ринку землі в Україні 2021 року вартість землі помітно зросла – з 39 тисяч грн за гектар до 46 тисяч 2024 року. І це не межа – за словами міністра аграрної політики та продовольства Віталія Коваля, найближчими роками ціна може підскочити ще на 20%.

Про це він розповів в інтерв'ю Forbes Ukraine, повідомляє Interfax-Україна.

Коли тільки запустили ринок землі, багато хто ставився до цього насторожено. Люди не поспішали продавати свої ділянки, і у 2021 році нових власників набули 74 392 ділянки загальною площею 178 344 га.

земельна ділянка, ілюстративне фото з вільних джерел

Але вже у 2024 році ринок значно пожвавився: власники змінили 193 560 ділянок, що майже вдвічі більше – 400 000 га. Це, на думку Коваля, означає, що земельна реформа пройшла успішно, і ринок землі став реальністю.

Ще одним важливим кроком є ​​запуск аукціонів з оренди державних земель, які стартують з 1 жовтня на платформі "Прозорро.Продажі". Це означає, що тепер можна орендувати ділянки землі різної площі – від невеликих 2 га до аграрних гігантів. Найбільший лот – ділянка площею майже 4000 га у Кіровоградській області.

Перш ніж почати оформлення треба вибрати ділянку, 1nasledstvo

Якщо дивитися на цифри, то можна побачити, що земля стає не просто засобом виробництва, а дедалі привабливішим активом для інвестицій. Зі збільшенням кількості угод та зростанням цін все більше людей і компаній розуміють, що українська земля – це цінний ресурс, який може приносити стабільний прибуток.

Тож якщо хтось планує купувати землю, зараз може бути саме час подумати про це, адже її вартість продовжує зростати.

Крім того, Знай.ua повідомляв, нові ціни змусять ходити пішки: проїзд у маршрутках може подорожчати на 50%

Джерело матеріала
loader
loader