Імпорт російського газу країнами ЄС 2024 року впаде на 20% — Montel
Імпорт російського газу країнами ЄС 2024 року впаде на 20% — Montel

Імпорт російського газу країнами ЄС 2024 року впаде на 20% — Montel

ЄС, ймовірно, 2024 року імпортує близько 35 млрд кубометрів російського газу. Це на 22% менше порівняно з 45 млрд кубометрів торік, але більше, ніж очікувалося цього року, повідомив Montel італійський енергетичний аналітичний центр Nomisma Energia.

До кризи цін на енергоносії, викликаної повномасштабним вторгненням росії в Україну у лютому 2022 року, країни євроблоку імпортували 150 млрд кубометрів російського газу 2021 року, сказав Давіде Табареллі, президент Nomisma Energia.

Він зазначив, що на СПГ припало 19 млрд кубометрів із загального обсягу імпорту газу минулого року в 45 млрд кубометрів. "Цього року вони все одно перевищуватимуть 35 млрд кубометрів, навіть якщо ми будемо їх скорочувати далі", а СПГ становитиме близько 15 млрд кубометрів із загального обсягу, додав він.

Раніше високопосадовець Європейської комісії заявив, що країни-члени чинили опір зусиллям ЄС зі зменшення використання російського природного газу, а окремі країни навіть спостерігали тимчасове збільшення імпорту, повідомив Montel, попри те, що ЄС має на меті припинити весь імпорт російського газу до 2027 року.

Чинна угода про транспортування російського газу через Україну закінчується наприкінці цього року, при цьому офіційні особи в Києві й Москві зазначають, що нової угоди на горизонті немає.

Однак Ахмадзай Євгені, аналітик з економіки й енергетики у Болгарії, сказав Montel: "Газ "Газпрому" залишатиметься в європейській транспортній мережі цієї зими з такими ж рівнями, як і минулої".

З його слів, "було б не дивно, якщо суворіша зима змусить ЄС ще більше імпортувати з Росії".

Євгені також додав, що імпорт може перевищити прогноз Nomisma, якщо зима виявиться дуже холодною.

Альберто Ріцці, дослідник аналітичного центру ECFR у Римі, зазначив, що країни-члени ЄС продовжують імпортувати російський СПГ з кількох причин: забезпечення недорогих постачань, управління невизначеністю щодо виходу з довгострокових контрактів і використання європейських портів для перевантаження та реекспорту.

Зі слів Ріцці, останній компонент "також вигідний для європейських компаній, але зростає тиск щодо заборони, оскільки він допомагає російським компаніям СПГ проти європейських інтересів".

Іспанія, Франція й Бельгія почали впроваджувати нові правила для блокування реекспорту російського СПГ напередодні загальноєвропейської заборони на перевантаження наступного року, мета якої – запобігання послугам перезавантаження російського СПГ на території ЄС у рамках останніх санкцій проти Росії.

Джерело: enkorr

Джерело матеріала
loader