Копання картоплі для 7-річного хлопчика закінчилося розривом селезінки
Копання картоплі для 7-річного хлопчика закінчилося розривом селезінки

Копання картоплі для 7-річного хлопчика закінчилося розривом селезінки

Сім'я хлопчика поїхала до родичів у село копати картоплю. У якийсь момент 7-річний Святослав, йдучи, зашпортався та впав на металевий кошик. У дитини був сильний біль, особливо в області шиї та плечей, тож батьки одразу звернулися до медиків. "Швидка" доставила хлопчика у львівську лікарню "Охматдит", де у нього діагностували розрив селезінки. Про це йдеться на Facebook-сторінці Центру дитячої медицини, лікарні "Охматдит".

Лікар УЗД Володимир Гапаляк під час обстеження виявив велику кількість рідини в черевній порожнині. Лікарі вирішили спочатку стабілізувати стан дитини за допомогою консервативного лікування, а потім вже оперувати.

- Ми це робили, щоб зупинити кровотечу з селезінки. Якщо є активна кровотеча і в цей час провести втручання, найбільш імовірним результатом буде спленектомія, тобто видалення селезінки як органу повністю. Ми завжди намагаємось відтермінувати втручання до того часу, коли дитина буде стабільна і більш ймовірно вдасться провести органозберігаючу операцію, - пояснила дитячий хірург Тетяна Катринець.

Святославу зробили діагностично-санаційну лапароскопію - увійшли в черевну порожнину, оглянули її та виявили місце розриву, після чого вимили кров та встановили дренаж, щоб виводити її залишки. Через кілька днів дренаж забрали.

Лікарі кажуть, що такі випадки трапляються рідко. І перша думка батьків, коли дитина падає, точно не про таку серйозну травму, як розрив селезінки. У випадку Святослава після травми йому дали ібупрофен, біль трохи зменшився. Батьки зрозуміли, що щось серйозне, коли дія знеболювального закінчилася, і біль почав наростати. Тоді вони одразу поїхали до медиків.

- За рік у нашому Центрі в середньому до 10 таких дітей, але тих, хто через об’єм гемоперитонеуму (тобто крові у черевній порожнині) вимагає оперативного втручання, звичайно, значно менше, - додала Тетяна Катринець.

Лікарі наголошують, що якщо після травми дитина продовжує відчувати біль, навіть після прийому знеболювального, потрібно негайно звертатися до медиків. А ще зазначають, що у Святослава був Френікус-симптом. Це специфічний симптом, що вказує на наявність рідини в черевній порожнині. Дитина в такому випадку скаржиться на біль у шиї та плечах. Цей симптом виникає не завжди і є наслідком подразнення рідиною діафрагмального нерва.

До речі, одночасно з цим випадком до "Охматдиту" поступив 17-річний хлопець з ідентичним діагнозом, який упав із трактора. Об'єм рідини в черевній порожнині був значно менший, тому обійшлося без операційної санації.

  • У серпні львівські медики врятували 16-річного Данила Максимчука із міста Ладижин, що на Вінниччині, який заразився у водоймі смертельною інфекцією. Це сталось під час купання у річці Південний Буг, куди Данило пішов зі своїми друзями.
  • 13 травня медики допомогли 12-річному Миколі з Волині вперше за рік стати на ноги. Дитина отримала травми під час ДТП, три місяці перебувала у комі, а потім тривалий час не могла ковтати, жувати та ходити.
     
Теги за темою
Львів дитина
Джерело матеріала
loader