Удар занадто сильний: які продукти подорожчають найбільше
Удар занадто сильний: які продукти подорожчають найбільше

Удар занадто сильний: які продукти подорожчають найбільше

Неврожаї, зливи та пожежі в різних куточках світу, від Азії до Америки, викликають побоювання щодо майбутнього сільськогосподарського виробництва. Це призводить до зростання цін на продовольство, що може збільшити витрати для споживачів.

Як повідомляє Bloomberg, індекс цін на сільськогосподарську продукцію зафіксував місячне зростання на 7%, що є найвищим показником з моменту початку війни в Україні в 2022 році.

Посуха, фото: Unian

Хоча індекс ще не досяг пікового значення, його зростання відбувається на тлі проблем, з якими стикаються фермери в Бразилії, В'єтнамі та Австралії через надмірні опади та посуху, що загрожують виробництву таких культур, як цукор, зерно та кава.

Якщо тенденція зростання цін продовжиться, це може відобразитися на цінах у супермаркетах. Індекс відстежує ціни на основні сільськогосподарські продукти, що використовуються для виготовлення кормів, підсолоджувачів і хліба.

Хліб. Фото: скрін youtube

Зокрема, ціни на какао зросли в 2024 році через дефіцит у Західній Африці, а також зросли ціни на овочі в деяких регіонах. Наприклад, ф'ючерси на пшеницю в Чикаго піднялися у вересні через занепокоєння щодо поганої погоди в країнах-експортерах, які вже мають низькі запаси.

Ціни на каву також зросли: сорт "арабіка" досяг найвищого рівня з 2011 року через негативний вплив погодних умов на дерева. Навіть дешевший сорт "робуста" постраждав, зробивши його ціни практично однаковими з "арабікою".

Приготування кави. Фото: скрін youtube

Додаткові проблеми виникають через посуху, де надмірні дощі під час збору врожаю завдали шкоди виробництву. Бразилія також стикається з посухами, що загрожують урожаю.

Крім того, Знай.ua повідомляв, популярна риба розорить гаманці: як змінилися цінники у супермаркетах

Джерело матеріала
loader