Відповідь Ізраїля на ракетну атаку Ірану не буде стриманою — WSJ
Відповідь Ізраїля на ракетну атаку Ірану не буде стриманою — WSJ

Відповідь Ізраїля на ракетну атаку Ірану не буде стриманою — WSJ

Ізраїль зважує, як відповісти на вчорашню ракетну атаку Ірану. Він може завдати удару по одному іранському військовому об'єкту. Але мало хто очікує, що цього разу відповідь Ізраїля буде такою ж обмеженою, що стане новим випробуванням для адміністрації Байдена, яка намагається уникнути ескалації, зазначають кореспонденти газети The Wall Street Journal.

"США вже не мають достатніх дипломатичних важелів для примусу до припинення вогню в Газі й Лівані", — сказав Джонатан Панікофф, колишній офіцер американської розвідки, який зараз працює в Атлантичній раді, вашингтонському аналітичному центрі.

Тепер, коли Іран запустив понад 180 балістичних ракет по Ізраїлю, який, схоже, сповнений рішучості здійснити рішучу відповідь, "завдання уникнення регіональної війни знаходиться в найскладнішій точці з 7 жовтня", додав Панікофф.

"На відміну від останньої ракетної атаки Ірану, Ізраїлю не потрібно боятися, що удар по Ірану призведе до серйозного зіткнення з "Хезболлою". Нещодавній наземний наступ Ізраїля проти "Хезболли" і її величезних ракетних сил значно зменшив її можливості", — вважають кореспонденти.

На думку деяких аналітиків, ізраїльська атака на ядерні об'єкти або нафтову інфраструктуру Ірану значно підвищила б ставки. Такий авіаудар може спровокувати Тегеран на більш потужний ракетний обстріл, організацію терористичних атак проти ізраїльських інтересів за кордоном і активізацію ядерної програми, що прискорить шлях Ірану до створення бомби.

Але Ізраїль, швидше за все, уникатиме ударів по цілях, які можуть спровокувати повномасштабну війну з Іраном, вважає Норман Рул, який з 2008 по 2017 рік обіймав посаду керівника американської розвідки по Ірану.

Джерело: ZN.UA

Джерело матеріала
loader
loader