ВООЗ закликає регулювати використання смартфонів, щоб зберегти психічне здоров’я підлітків
ВООЗ закликає регулювати використання смартфонів, щоб зберегти психічне здоров’я підлітків

ВООЗ закликає регулювати використання смартфонів, щоб зберегти психічне здоров’я підлітків

Дослідження ВООЗ засвідчило, що серед підлітків у Європі зростає проблемна та «схожа на залежну» поведінка в онлайн-іграх і соціальних мережах.

Країнам варто розглянути питання про регулювання цифрових пристроїв нкшталт смартфонів, подібно до тютюнових виробів, щоб боротися зі зростаючим негативним впливом соціальних мереж на психічне здоров’я молоді. Про це заявила директорка Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) із політик і систем охорони здоровʼя в Європі Наташа Аццопарді-Мускат в інтерв'ю POLITICO під час Європейського форуму охорони здоров'я.

За її словами, заходи, включно з віковими обмеженнями, контроль цін і заборони споживання в певних місцях спрацювали у регулюванні оббігу тютюну, тож їх можна взяти за приклад, як стримувати шкідливе використання смартфонів.

«Можливо, нам потрібно подумати про те, де доцільно використовувати цифрові пристрої, і, можливо, настав час почати думати про місця, де певні цифрові пристрої не можна використовувати, так само, як ми заборонили куріння в певних місцях», — сказала вона.

Аццопарді-Мускат зазначила, що світова спільнота має вжити заходів для захисту молоді, щоб дозволити їй безпечно орієнтуватися в цифровому середовищі та надати можливість робити усвідомлений вибір щодо своєї діяльності в Інтернеті, максимізуючи переваги та мінімізуючи ризики для їх психічного та соціального благополуччя, незалежно від походження, етнічної належності чи соціального статусу. Для цього дітям і підлітка потрібно надати потрібні знання, «щоб вони керували цифровим світом і не дозволяли цифровому світу керувати собою».

  • Читайте також: Українська молодь віддає перевагу телеграму, ютубу та тіктоку, — дослідження

Дослідження ВООЗ, опубліковане цього тижня, засвідчило, що серед підлітків у Європі зростає проблемна та «схожа на залежну» поведінка в онлайн-іграх і соціальних мережах. Показники проблемного використання соцмереж зросли з 7% у 2018 році до 11% у 2022 році, повідомило Європейське регіональне бюро ВООЗ.

У звіті проблемне використання соцмереж визначене як модель поведінки, що характеризується симптомами залежності. До них відносять нездатність контролювати використання соціальних медіа, відмовитися від них, коли не потрібні, нехтування іншими видами діяльності на користь соцмереж, та зіткнення з негативними наслідками в повсякденному житті через надмірне використання.

Дослідження, для якого опитали 280 тис. молодих людей віком 11, 13 та 15 років у 44 країнах Європи, Центральної Азії та Канаді, виявило, що більше ніж одному з десяти підлітків складно контролювати своє використання соцмереж, що супроводжується негативними наслідками. Дівчата повідомляли про такі труднощі частіше, ніж хлопці: 13% проти 9%.

ВООЗ закликає регулювати використання смартфонів, щоб зберегти психічне здоров’я підлітків - Фото 1

проблемне та залежне використання смартфонів підлітками

Більше третини молодих людей, 36%, повідомили про постійні контакти з друзями в мережі. Найвищим показник виявився серед 15-річних дівчат — 44%.

Третина підлітків, 34%, повідомили, що грали в цифрові ігри щодня, причому більше ніж один з п’яти грав принаймні чотири години в день.

У дослідженні також ідеться, що 12% підлітків ризикують зазнати проблем через геймінг, причому хлопці демонструють ознаки проблемної поведінки, пов’язаної з відеоіграми, вдвічі частіше, ніж дівчата.

«Зростання проблемного використання соціальних медіа серед підлітків викликає серйозне занепокоєння щодо потенційного впливу на молодь. Попередні дослідження показали, що проблемні користувачі соціальних мереж також повідомляли про нижчий психічний і соціальний добробут і вищий рівень вживання психоактивних речовин порівняно з непроблемними користувачами та некористувачами. Якщо ця тенденція продовжуватиметься, це може мати далекосяжні наслідки для розвитку підлітків і довгострокових результатів для здоров’я», — застерегли у ВООЗ.

  • Читайте також: Єврокомісія розслідує, як алгоритми рекомендацій контенту YouTube, TikTok і Snapchat впливають на психічне здоров'я користувачів

Незважаючи на те, що результати дослідження вражають, вони також пропонують дорожню карту на майбутнє. Європейське регіональне бюро ВООЗ, закликало політиків, освітян і медичних працівників надавати пріоритет цифровому добробуту підлітків:

  • інвестувати Комплексні програми цифрової грамотності
  • покращувати роботу служб психічного здоров’я.
  • забезпечити підзвітність платформ
  • впроваджувати політику, що забезпечує справедливий доступ і запобігає проблемному використанню гаджетів
  • Досягнути співпраці і відкритого діалогу між інституціями освіти, охорони здоров'я та родинами.

«Цифрова грамотність у контексті розвитку та благополуччя дитини, яка базується на правильних знаннях у потрібний час, а також на належних послугах у сфері охорони здоров’я та інших допоміжних послугах, є надзвичайно важливою. — прокоментував регіональний директор ВООЗ у Європі Ганс Генрі П. Клюге. — Розширюючи можливості підлітків приймати обґрунтовані рішення щодо їхньої діяльності в мережі, збалансовуючи їх онлайн і офлайн світи, ми зрештою допомагаємо захистити та покращити їхнє загальне благополуччя. Це надзвичайно важливо для забезпечення більш здорового, збалансованого цифрового майбутнього для всіх спільнот, суспільств і країн».

Нагадаємо, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн після переобрання наприкінці літа анонсувала «перше загальноєвропейське дослідження впливу соціальних мереж на добробут молоді».

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
ВООЗ
Джерело матеріала
loader
loader