Австрійський мільярдер: Наш обов'язок - поставити агресора в Європі на місце
Австрійський мільярдер: Наш обов'язок - поставити агресора в Європі на місце

Австрійський мільярдер: Наш обов'язок - поставити агресора в Європі на місце

Австрійський мільярдер Ганс Петер Газельштайнер переконаний, що обов’язком усіх європейських країн є підтримка України у її оборонній війні проти російського агресора.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це засновник і нині основний акціонер одного з найбільших будівельних концернів Європи Strabag заявив під час спілкування з членами Спілки іноземної преси у Відні.

«Я вважаю, що це має бути справою всіх нас в Європі – сприяти готовності підтримати Україну і не дати її загарбати. Тому що, звичайно, чим довше триватиме ця війна, тим більше зусиль буде потрібно. І це наш європейський обов'язок – поставити агресора в Європі на місце та сказати, що він не повинен перемогти», - заявив Газельштайнер, коментуючи на прохання кореспондента Укрінформу війну РФ проти України та підтримку українського народу з боку Заходу.

Австрійський підприємець, який входить в 30-ку найбагатших людей Австрії зі статками у близько 1,8 млрд євро, вказав на те, що Євросоюз під час роботи нового складу Єврокомісії обговорює виділення значних сум на підтримку України, «і це має бути зроблено».

«Те, що ми всі бажаємо якнайшвидшого завершення війни, те, що ми всі бажаємо, щоб агресор не досяг успіху, і Україна змогла захистити свої законні інтереси, думаю, не потребує обговорення», - підкреслив бізнесмен та політик в минулому.

Засновник Strabag зазначив, що російська війна проти України мала негативний вплив і для будівельного концерну, який вирішив залишити російський ринок. За його словами, щоправда, на момент початку повномасштабного вторгнення РФ річний оборот компанії в Росії вже був невеликим – близько 80 млн євро на рік, а до цього його максимальні значення досягали 1 млрд євро.

«Здається, у 2007 році, з нагоди виходу Strabag на біржу, я говорив, що у 2020 році Росія стане найбільшим окремим ринком групи, більшим за Німеччину... Але відкриття Росії для будівельної галузі не виправдалося. Як і в багатьох інших сферах. Це пов’язано з тим, що росіяни, як і китайці, вели і ведуть власну економічну політику, сприймаючи західні інвестиції як необхідне зло», - заявив підприємець.

На його переконання, наслідки агресивної війни, розв’язаної Кремлем проти України, будуть відчутними в РФ протягом щонайменше двох поколінь: «Я вважаю, що Росія буде страждати від цієї катастрофічної війни протягом двох поколінь».

Коментуючи питання про те, що окремі австрійські підприємці сподіваються на змогу ведення знову хорошого бізнесу в Росії, Газельштайнер назвав це «ілюзією».

«Я вважаю, що це – ілюзія. Можливо, дехто ще зберігає цю ілюзію. Але на мою думку, це (Росія – ред.) – випалена земля на багато років», - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, російський олігарх Олег Дерипаска володів значною часткою в австрійському Strabag, контролюючи до 2022 року через компанію MKAO Rasperia близько 27,8% акцій цього одного з найбільших будівельних концернів Європи.

Влітку 2023 року співвласникам Strabag вдалося зменшити частку підсанкційного Дерипаски в компанії з 27,8% до 24,1% за рахунок розподілення резервів між акціонерами. Rasperia також була виключена з-поміж учасників річних загальних зборів і позбавлена права голосу на них. Компанії Дерипаски не виплачувалися дивіденди і гроші розміщувалися на окремому рахунку.

Наразі двома найбільшими акціонерами Strabag, оборот якого у минулому році склав понад 16,6 млрд євро, є Raiffeisen/UNIQA (31,9%) та сім’я Газельштайнер (30,7%).

Теги за темою
Росія Бізнес Австрія
Джерело матеріала
loader
loader