Більшість компаній не зможуть компенсувати співробітникам підняття військового збору
Більшість компаній не зможуть компенсувати співробітникам підняття військового збору

Більшість компаній не зможуть компенсувати співробітникам підняття військового збору

Підвищення ставки військового збору до 3% або 5% не зможуть компенсувати працівникам 55% компаній, що призведе до зниження реального доходу людей.

Про це свідчать результати опитування Європейської Бізнес Асоціації серед членських компаній.

Зазначається, що зміни можуть вступити в силу у разі прийняття законопроєктів №11416-д про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану та №12000 про державний бюджет України на 2025 рік.

Так, у разі зростання військового збору до 3% повністю компенсувати різницю за найближчого перегляду заробітних плат готові 15% компаній, частково — 14%. Решта 7% розглядають варіант повної компенсації завдяки введенню надбавки до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.

Зазначається, що якщо йдеться про зростання військового збору до 5%, то повністю готові компенсувати зниження реального доходу працівників дещо менше компаній — 14%, а частково — 13%, ще 6% готові повністю компенсувати надбавку до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.

Інші компанії розглядають різні підходи до компенсації або ще не ухвалили відповідного рішення.

Крім того, за оцінкою 58% опитаних компаній, підвищення бази нарахування ЄСВ у розмірі 22% з 15 до 20 розмірів мінімальної заробітної плати (стосуватиметься зарплат до 160 тис. грн) значно вплине на витрати компанії.

У ЄБА наголосили, що загалом збільшення податкового навантаження — потенційне зростання ПДВ, військового збору, ЄСВ — змусить 56% опитаних компаній скорочувати інші важливі для їхнього функціонування витрати. Для 11% компаній таке підвищення може призвести до часткового скорочення виробництва або бізнесу.

«До ідеї підвищення ставки ПДВ бізнес також ставиться насторожено, адже цей крок може замість боротьби з тінню, навпаки стимулювати контрабанду та незаконну торгівлю. Оцінюючи вплив підвищення ПДВ, слід зважати не на суто фіскальний ефект, а спрогнозувати вплив на економіку України в середньо- та довгостроковій перспективі», — констатують в ЄБА.

Щодо альтернативи підвищенню ПДВ, бізнес підтримує пропозицію оподаткувати ПДВ імпортні операції з товарами до 500 у супроводжуваному багажі та до 150 для поштових та експрес-відправлень, які звільнені від оподаткування.

«ЄБА ще раз звертає увагу на невикористаний фіскальний потенціал тіньового сектору економіки. Будь-якому підвищенню податків для сумлінного бізнесу передує результативна боротьба з тінню та оподаткування тієї частини бізнесу, яка не сплачує податки взагалі або використовує схеми для оптимізації», — підсумували в асоціації.

Експрес-опитування проводили з 1 до 3 жовтня 2024 року серед компаній-членів ЄБА. У ньому взяла участь 71 компанія з різних галузей економіки, з них міжнародні компанії — 79%, українські компанії — 21%. 48% — великі підприємства, 44% — середні та 8% — малі.

Джерело матеріала
loader
loader