ЄС кидає виклик Угорщині: закон "Про захист суверенітету" під загрозою
ЄС кидає виклик Угорщині: закон "Про захист суверенітету" під загрозою

ЄС кидає виклик Угорщині: закон "Про захист суверенітету" під загрозою

Угорський закон "Про захист суверенітету", який дозволяє державі розслідувати діяльність організацій, що фінансуються з-за кордону, оскаржується у вищому суді Європейського Союзу Європейською Комісією.

Комісія стверджує, що закон, прийнятий у грудні 2023 року, порушує права на приватність, свободу слова, свободу зібрань та презумпцію невинуватості, серед інших проблем, повідомляє Euractiv.

Угорський закон створює національний орган з повноваженнями розслідувати "будь-яку діяльність, яка фінансується з-за кордону і яка може вплинути на результати виборів, волевиявлення виборців або підтримує таку діяльність", цитує Комісія. Брюссель стверджує, що слідчі повноваження цього органу є "дуже широкими" та "інтрузивними", особливо щодо доступу до інформації.

Розслідування можуть стосуватися "широкого кола осіб та організацій, включаючи організації громадянського суспільства, ЗМІ та журналістів", йдеться у заяві Комісії.

Брюссель подав свої перші офіційні заперечення - офіційно названі "процедурою порушення" - 7 лютого.

Процедура, за якою Комісія оскаржує національні закони, які, на її думку, порушують законодавство ЄС, завжди починається зі складного і бюрократичного обміну між Брюсселем та відповідним урядом, який зазвичай вирішує суперечки до того, як вони потрапляють до суду.

Такі процедури порушення є надзвичайно поширеними - кожна країна ЄС стикається з ними - настільки, що Комісія публікує їх величезними партіями щомісяця.

Але якщо Комісія вважає, що її занепокоєння не вирішуються, вона може в кінцевому підсумку подати скаргу до Суду Європейського Союзу, який є найвищим судом блоку.

Якщо Суд ЄС встановить, що Будапешт порушив законодавство ЄС, він може накласти штраф. У червні Суд оштрафував Угорщину за її поводження з мігрантами та шукачами притулку.

Джерело матеріала
loader