КДБ Білорусі вніс медійника Франака Вячорку до списку «терористів»
КДБ Білорусі вніс медійника Франака Вячорку до списку «терористів»

КДБ Білорусі вніс медійника Франака Вячорку до списку «терористів»

20 червня у Білорусі суд заочно призначив Вячорці 20 років колонії посиленого режиму і штраф у 60 тисяч рублів (18 340 доларів)

Комітет державної безпеки Білорусі вніс медійника та старшого радника Світлани Тихановської з міжнародних відносин Франака Вячорку до списку «організацій і осіб, причетних до терористичної діяльності». Про це повідомила білоруська служба Радіо Свобода.

Окрім Франака Вячорки, до списку увійшли політв'язні Яна Андреюк та Олесандр Баркун, яких засудили за ст. 130 КК Білорусі (розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі чи ворожнечі) і 361 КК Білорусі (заклики до санкцій, інших дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі). 

Олексій Мазука був засуджений за ст. 361 КК Білорусі(визнаний політв'язнем), Олександр Бранавицький та Антон Шарупа, якого  засудили у липні 2024 року за ст. 130 КК (визнаний політв'язнем 22 серпня).

20 червня  у Білорусі суд заочно призначив Вячорці 20 років колонії посиленого режиму і штраф у 60 тисяч рублів (18 340 доларів).

Його визнали винним у закликах до захоплення влади, змові з метою захоплення влади, організації масових заворушень, створенні «екстремістського формування» й наклепі на Олександра Лукашенка.

Раніше повідомлялося, що Слідчий комітет Білорусі відкрив щодо політика спецпровадження: йому інкримінували дев’ять кримінальних статей, у тому числі держзраду і дискредитацію Білорусі.

Франак Вячорка, коментуючи винесений йому вирок, писав, що суд відмовив йому в проханні бути присутнім на засіданні по відеозв’язку.

Франак Вячорка — відомий у Білорусі опозиційний громадський діяч, журналіст і медіаексперт. На президентських виборах 2006 року він входив до штабу кандидата-опозиціонера Олександра Мілінкевича. У жовтні 2020 року приєднався до команди Світлани Тихановської як її радник з міжнародних відносин.

Фото: Франак Вячорка/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Білорусь
Джерело матеріала
loader
loader