Народний синоптик: Жовтень ще потішить українців теплом
Народний синоптик: Жовтень ще потішить українців теплом

Народний синоптик: Жовтень ще потішить українців теплом

Засніжило! Щоправда, поки що тільки на високогір’ї Карпат. І хоча на всій території України, окрім західних регіонів, ще по-осінньому тепло, все ж треба готуватися до майбутніх холодів. Коли буде «бабине літо»», чи треба вже діставати з шаф пуховики з шапками, а також прогнози народних синоптиків - читайте у матеріалі Коротко про.

М’яка погода з незначними дощами

Днями відчутно і різко похолодало у західних та північних регіонах – з +17 температура повітря опустилася до +9 (Львів). Тамтешні жителі вже дістають з шаф теплі куртки та шапки. Але синоптики заспокоюють: за кілька днів потеплішає.

- Температура повітря підніметься на кілька градусів, та все одно зберігатиметься певний температурний контраст: від +9...+14 градусів у західних і до +22...+25 градусів у східних та південних областях України, - розповіли Коротко про у Львівському регіональному центрі гідрометеорології.

До речі, найближчим часом жителі південного і східного регіонів не відчують різких змін погоди. Та й для решти територій України синоптики прогнозують досить теплий жовтень, з незначними дощами, які стартують вже після свята Покрови, яке за новим церковним календарем 1 жовтня.

- Ймовірність дощів - 4, 5 та 6 жовтня, - написала на своїй сторінці у фейсбуці синоптикиня Наталія Діденко.

Опісля встановиться суха погода. Почнеться так звана золота осінь. Тому сміливо плануйте подорожі, прогулянки на свіжому повітрі, фотосесії в осінніх парках саме у другій декаді жовтня. Щоправда, у другому місяці осені будуть і дні, коли аж дрижаки братимуть від холоду. Але поки що заморозків не прогнозують.

Відчутно похолодає вже у листопаді. Зазвичай в Україні цей місяць похмурий, дощовий, найбільш холодний з трьох осінніх. От тоді можливі перші серйозні заморозки по всій Україні. В Карпатах, звісно, сніжитиме.

Щодо "бабиного літа". У народі так називають короткочасне потепління, яке приходить на зміну холодній осінній погоді. Чекаємо на нього вже після 7 жовтня. Але є нюанс. Самі ж метеорологи не втомлюються стверджувати, що, незважаючи на шалено швидкий розвиток технологій та штучного інтелекту, прогнозувати погоду можуть лише на 3-5 днів наперед. Усе решта – аналіз погодних умов того чи іншого сезону попередніх років.

Вишня не скинула листя? Буде тепло!

Зате у своїх прогнозах впевнені народні синоптики.

- Офіційний прогноз погоди «робить» апаратура, а техніка, як відомо, може помилятися, - розповідає Коротко про народний синоптик з Волині Олексій Фурсак. – Треба спостерігати не за апаратурою, а за природою, живою і неживою. І правильно тлумачити те чи інше природне явище. Цього року птахи відлетіли пізніше, комахи дотепер рояться над квітами, вишня ще не скинула листя – це все означає, що осінь буде теплою.

Перелітні птахи, комахи та вишневі дерева й не здогадуються про те, що допомагають народним синоптикам передбачати погоду.

А тим часом Олексій Фурсак запевняє: цьогорічний жовтень ще потішить українців теплом. Але, разом з тим, сонячна погода змінюватиметься дощами. Та все ж жовтень буде досить комфортним за температурою. Щодо листопада, то народний синоптик підтверджує слова офіційних віщувальників погоди: будуть перші заморозки.

- Але снігу не буде, хіба що в горах, - каже Олексій Фурсак. – На решті території перший сніг випаде аж у грудні. Узагалі цього року осінь буде гарною. Будуть і дощові днини, і сонячні. Але загалом досить тепло. Побачите: ще в листопаді ходитимете у тонких куртках. Пуховики і шуби вже дістанете у грудні.

До речі, про зиму. Народний синоптик впевнений, що й зима буде відносно теплою, з короткочасними морозами.

- Придивіться до того, як рясно вродили жолуді і як мало – горіхи, а це означає, що зима буде теплою, - каже Олексій Фурсак.

Хоча є ще одне народне спостереження.

- Кажуть, якщо рясно вродила горобина, то це до суворої зими, - нагадуємо ми. – А цього року гілля горобини аж гнеться від ягід…

- Воно то так, але все-таки більшість прикмет вказують на теплу осінь і зиму, - заперечує синоптик.

Цікаво!

Ще кілька осінніх прикмет наших предків

  • Конюшина цвіте аж до вересня - осінь буде теплою.
  • "Бабине літо" мокре – осінь суха.
  • Рясна кількість горіхів – до грозової осені.
  • Літо вітряне, бурхливе – зима із заметілями.
  • Багато павутиння – тепла осінь, зима холодна.
  • Літо сухе, спекотне – зима малосніжна.
  • Сухий жовтень віщує безсніжний січень.
  • Що тепліше і сухіше вересень, то пізніше настане зима.
  • Якщо восени листя швидко з дерев обсипалося, то чекай "крутої" зими.
Теги за темою
прогноз погоди
Джерело матеріала
loader
loader