Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова
Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова

Медик Третьої штурмової бригади загинув, закривши своїм тілом пораненого побратима

«Я, як ротний медик, надаю першу допомогу моїм хлопцям на полі бою, а також особисто контролюю їх лікування після бою! Цей процес не менш важливий і складний», – так описував свою службу Євген Шумілов, випускник Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. Актор загинувна фронті 30 квітня 2024 року. 

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова - Фото 1

З початку російського повномасштабного вторгнення в Україну Євген доєднався до лав Збройних Сил. Виконуючи обов'язки ротного медика 3-ї роти 1-го механізованого батальйону 3-ї ОШБ, мав звання сержанта. "Мет" брав участь у боях в Авдіївці, Семенівці, Бахмуті, Андріївці, Кліщіївці на Донеччині, також на території Харківщини та Луганщини.

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова - Фото 2

Євген народився 12 січня 1992 року. Здобув акторську освіту. Знімався у таких серіалах та телепроєктах: «Речовий доказ», «Реальна містика», «Сидорéнки-Сидóренки», «Швидка», «Агенти справедливості», «Відділ 44». Багатьом запам’яталася реклама відомого поштового оператора зі статним красенем, який каже: «Завтра буде. Доставка майбутнього». 

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова - Фото 3

Свій акторський дар Євген, будучи захисником, демонстрував в аматорських відео, в яких закликав допомагати армії. На початку нинішнього року він писав: «Вітаю, друзі, потреба в автомобілі дуже нагальна. Задачі виконуються повільно, бо треба знаходити машину, просити, інколи навіть їздити на таксі... (і таке бувало), коротше, буду казати коротенько. Шановна громадо, якщо ви слідкуєте за ситуацією на фронті, то маєте розуміти, що економічний фронт зараз потребує вашої підтримки, адже ситуація така собі, м'яко кажучи». 

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова - Фото 4

«Женя працював і йшов на позиції хворий, виснажений та ніколи не жалівся: «Я в порядку, маленька», – згадує Вікторія Левчук. – Йшов на виходи тоді, коли не мав би йти. Був за любий «двіж». Боліло все, але добросовісно працював і вдень, і вночі. Ми: «Відпочинь, поспи». Вічна іронія Жені: «Скоро засну вічним сном».

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова - Фото 5

Побратими констатують, що у Бахмуті й Авдіївці "Мет" докладав усіх можливих і неможливих зусиль, аби рятувати життя українських захисників. Під обстрілами забирав тіла полеглих… По 4-5 днів без сну підряд. У тяжких умовах. Дуже радів, коли вдавалося врятувати побратимам кінцівки і обманювати смерть. 

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова - Фото 6

За службу Євген Шумілов був нагороджений знаками «Хрест хоробрих» та «Золотий хрест». Його життєвий шлях, сповнений самовідданості та любові до рідної землі, є яскравим прикладом патріотизму та служіння народу. Чоловік загинув 30 квітня 2024 року біля села Нововодяне Луганської області, закривши своїм тілом пораненого побратима під час штурмових дій ворога.

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова - Фото 7

Прощання з військовим відбулося 6 травня 2024 року у Вишневому під Києвом.

«Сьогодні у Вишневому ми попрощалися з Євгеном Шуміловим – актором, який вимушено покинув професію – став Воїном і Героєм. Він був Людиною, яку любили, яка багатьом дарувала радощі, надії і щастя спілкування, – написав близький друг загиблого Іван Марченко. 

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова - Фото 8

– Друзі та рідні називали тебе Женею. Бракує слів, щоб донести наші обпалені почуття. Цвіте бузок, квітнуть каштани, і дуже хочеться, щоб ти це побачив і порадів весні! Та ми більше не зустрінемося... Ти назавжди залишишся в нашій пам'яті світлою і радісною Людиною».

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова - Фото 9

У день прощання з Євгеном Шуміловим його однокурснику Івану Марченку згадався вірш «Похорон друга» Павла Тичини, написаний у тривожному 1942-му: «В труні цій воїн – значить, той, хто волю, країни волю боронив!»

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова - Фото 10

Панахида за полеглим відбулася у Церкві Святого Великомученика Георгія Побєдоносця. А далі хода шани і слави попрямувала до Алеї Героїв.

Більшої любові ніхто не має за ту, коли хто душу свою кладе за друзів своїх, повторювали найближчі люди на прощанні з Євгеном Шуміловим. Безмежний смуток лишається мамі Героя і всім його рідним, знайомим і побратимам.

Пам’яті актора, сержанта Євгена Шумілова - Фото 11

На сайті Президента України триває збір підписів під петицією про присвоєння Євгену Шумілову звання Героя України (посмертно).

Вічна пам’ять Воїну!

Фото: Фейсбук-сторінка Evgeniy Shumilov, Фейсбук-сторінка Ivan Marchenko, Фейсбук-сторінка Viktoria Levchuk

Теги за темою
війна
Джерело матеріала
loader
loader