Сезон грипу: українцям цьогоріч загрожують два штами вірусу
Сезон грипу: українцям цьогоріч загрожують два штами вірусу

Сезон грипу: українцям цьогоріч загрожують два штами вірусу

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, цього року будуть циркулювати два види грипу – «А» і «В», які однаково небезпечні та викликають ускладнення.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав керівник Національної програми з імунізації, керівник експертної групи МОЗ Олександр Заіка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми традиційно з початку жовтня входимо в епідсезон. Він буде тривати, нагадаю, до травня. Кожного року в Україні циркулюють певні штами вірусу грипу. Не лише грипу — інших гострих респіраторних вірусних інфекцій, і саме зараз час згадати про профілактику, тому що треба пам’ятати, що лікування специфічного грипу, на жаль, не існує, а грип – це серйозне вірусне інфекційне захворювання, яке спричиняє тяжкі наслідки, особливо серед людей похилого віку, у людей, які мають супутні захворювання», – зазначив Заіка.

Він наголосив, що «вакцинація від грипу є єдиним дієвим заходом профілактики, специфічним заходом профілактики».

«Цього епідсезону в нашій півкулі будуть прогнозовано циркулювати, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я та наших досліджень, також два види грипу – це грип типу «А» та грип типу «В». Вони однаково є небезпечними, вони однаково викликають ускладнення, тяжкі ускладнення серед тих категорій людей, про які я сказав. Але виробники вакцин на цей епідсезон включили саме ці штами грипу, і профілактика буде здійснюватися саме проти цих штамів», – сказав керівник Національної програми з імунізації.

Він нагадав, що в Україні вакцинація проти грипу не є обов’язковою, не входить до календаря профілактичних щеплень, і вакцина не закуповується за кошти державного бюджету.

«Натомість приватний ринок вакцинами забезпечений. І слід зазначити, що цього року – найперше, мабуть, за останній період – вакцини від грипу з’явилися вже у вересні. Понад 80 тис. доз вакцини пройшли лабораторний контроль, підтвердили і отримали сертифікат відповідної якості та вже потрапили в роздрібну мережу. Їх можна купувати в аптеці та вакцинуватися проти грипу. Інша партія — понад 200 тис. доз – уже на початку цього тижня також завершувала лабораторний контроль і також доступна українцям. Тобто загалом ми маємо зараз понад 300 тис. доз вакцини проти грипу, яка захищає однаково і від грипу типу «А», і від грипу типу «В»», — сказав Заіка.

Він поінформував, що вакцину можна придбати в аптеках та вакцинуватися у сімейного лікаря. За словами Заіки, вартість вакцини проти грипу цього року становить від 400 грн і вище за одну дозу.

«Це доволі невисока ціна, зважаючи на те, що лікування ускладнень грипу коштує значно дорожче», — зазначив Заіка.

Як повідомлялося, Україна отримала 30 тис. доз вакцини проти грипу в межах співпраці з міжнародною ініціативою PiViдля безоплатної вакцинації медичних працівників.

Теги за темою
Вакцина Міністерство охорони здоров’я Хвороба
Джерело матеріала
loader
loader