Україна розробляє план використання $50 млрд від заморожених активів РФ
Україна розробляє план використання $50 млрд від заморожених активів РФ

Україна розробляє план використання $50 млрд від заморожених активів РФ

Міністерство фінансів України розробляє стратегію ефективного розподілу $50 млрд, які очікується отримати до 2025 року від міжнародних партнерів за рахунок доходів на заморожені російські активи.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко під час форуму "Діалоги з NV про майбутнє. Бізнес та війна".

За словами Марченка, головне завдання – розтягнути ці кошти на щонайменше трирічну перспективу з огляду на їх разовий характер.

"Є взаємовиключні завдання: як знайти кошти на відновлення, як розтягнути ці кошти, обмежені, 50 мільярдів, які є разовою акцією – їх більше не можна буде повторити – на трирічну перспективу як мінімум", – зазначив міністр.

У проекті державного бюджету на 2025 рік передбачено зовнішнє фінансування у розмірі $38,4 млрд. Марченко наголосив, що ця сума не гарантована та залежить від виконання Україною необхідних реформ.

"У нас зараз потреба у $38 млрд, і в 2026-му дива не станеться, що у нас там все збалансується, навіть якщо теоретично думати про це", - додав він.

Міністр також нагадав про заяву Євросоюзу про виділення 35 млрд євро Україні в рамках механізму G7 щодо використання доходів від заморожених російських активів. Однак він зазначив, що для реалізації цих політичних зобов'язань знадобиться ще більша робота.

Раніше стало відомо, що гальмує передачу Україні заморожених активів РФ.

Джерело матеріала
loader