Україна збереже лідерство на світовому ринку соняшникової олії
Україна збереже лідерство на світовому ринку соняшникової олії

Україна збереже лідерство на світовому ринку соняшникової олії

Україна минулого сезону залишилась першою на світовому ринку соняшникової олії, всупереч негативним очікуванням та сценаріям. Цього року тенденція продовжиться.

Таку думку висловила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

Як зазначається, згідно оцінок USDA, частка України в світовій торгівлі соняшниковою олію в 2023/24 МР склала 42%, росії — 29%.

«Високі показники експорту соняшникової олії досягнуто завдяки збільшенню врожаю. Для України важливим моментом для реалізації експортного потенціалу також стає стабільна робота морського коридору», — пояснила експертка.

І додала, що Україна збільшила експорт минулого сезону на 9% до 2022/23 МР, відновившись після провалу з початку війни до другого рекордного показника. Водночас росія експортувала на 10% більше, збільшуючись три сезони поспіль.

Експертка зазначила, що з початку війни відбувся перерозподіл ринків збуту соняшникової олії: для України ключовим напрямком збуту стає ЄС, для росії — Індія, Туреччина переорієнтовується з росії на Україну, Індія та Китай, навпаки, продовжують збільшувати імпорт з росії.

Світлана Купрєєва уточнила, що новий 2024/25 МР стає неврожайним. Згідно поточного прогнозу USDA (вересень 2024), світове виробництво соняшнику стане мінімальним за останні чотири сезони через несприятливі погодні умови в ключових країнах-виробниках — 50,6 млн т (-10% до 2023/24 МР). Україна збере 12,5 млн т (-19% до 2023/24 МР), росія — 16,0 млн т (-6%).

«Україна збереже лідерство, але частка в загальному світовому обсязі виробництва знизиться до 41% проти 42% у 2023/24 МР на користь росії — 33% проти 29%. Прогноз по росії виглядає досить оптимістичним», — підсумувала експертка.

Джерело матеріала
loader