Головний суперник Орбана знову зібрав велелюдний мітинг
Головний суперник Орбана знову зібрав велелюдний мітинг

Головний суперник Орбана знову зібрав велелюдний мітинг

Головний суперник Орбана знову зібрав велелюдний мітинг

Люди протестують проти контрольованих владою ЗМІ, що ширять пропаганду.

Тисячі угорців зібралися в Будапешті на акцію протесту проти державної пропагандистської машини прем'єр-міністра Віктора Орбана, пише Bloomberg.

Мітинг біля штаб-квартири державного телеканалу в Будапешті організував головний суперник Орбана – опозиційний політик Петер Мадяр, чия партія «Тиса» лише цього року вступила в політичну боротьбу, але за останніми опитуваннями вже йде нарівні  з «Фідесом» Орбана: Мадяра підтримують 39% ймовірних виборців, тоді як «Фідес» – 43%.

«Те, що робиться тут під прапором державної служби, є скандалом на увесь світ. З нас досить цього разу і назавжди», – заявив Мадяр на мітингу. 

Він також озвучив список вимог до суспільного мовника з 16 пунктів, які включають повернення до об'єктивних редакційних стандартів та звільнення нинішніх керівників державних медіа-компаній.

Мадяр закликав покласти край більш ніж десятирічній практиці державних ЗМІ та десятків інших засобів масової інформації, контрольованих правлячою елітою, коли опозиційних політиків фактично змушують замовкнути. 

Політик спробував зайти у будівлю суспільного мовника, щоб там зачитати вимоги, а коли його не пустили всередину - приклеїв їх на вході. 

Після повернення Орбана до влади в 2010 році Угорщину неодноразово критикували через хабарництво та знищення верховенства права. Зараз країна посідає останнє місце в щорічному індексі сприйняття корупції серед країн-членів ЄС, який складає Transparency International. В останньому звіті правозахисної організації «Репортери без кордонів» вона також визнана однією з найгірших в ЄС за рівнем свободи преси.

Мадяр, який є основним суперником Орбана напередодні загальних виборів, запланованих на 2026 рік, був запрошений дати своє перше інтерв'ю в прямому ефірі державного телебачення лише минулого тижня – через день після того, як він оголосив про організацію протесту з метою змусити ЗМІ до більш об'єктивного висвітлення подій.

Адвокат і колишній прихильник правлячої партії, який раніше був близьким до ключових союзників Орбана, Мадяр – перший опозиційний політик, який зібрав значну аудиторію, у тому числі в соціальних мережах. Це дозволило йому витримати інтенсивну негативну медіа-кампанію з боку провладних ЗМІ.

Його партія «Тиса» посіла друге місце на виборах до Європейського парламенту в червні, набравши майже 30% голосів.

Як повідомлялося, генпрокурор Угорщини хочезняти депутатську недоторканність з Петера Мадяра.

Джерело матеріала
loader
loader