Обмін "старих" доларів на "нові": що варто знати про цю операцію
Обмін "старих" доларів на "нові": що варто знати про цю операцію

Обмін "старих" доларів на "нові": що варто знати про цю операцію

Обмін "старих" доларів на "нові"

В Україні банкноти долара США досить часто поділяють на "старі" та "нові". Як правило, "старими" називають долари, які випустили у 1996 році, інформує 24 Канал. Були випадки, коли такі банкноти або відмовлялися приймати для обміну, або стягували додаткову комісію за операцію.

У НБУ вийшли з роз'яснення, що номінал банкноти, як і рік її випуску не відіграють жодної ролі під час обміну і не впливають на вартість. Загалом регулятор до валютно-обмінних операцій відносить такі:

  • Купівля у фізичних осіб готівки іноземної валюти за готівкові або безготівкові кошти в гривні;
  • Продаж фізичним особам банкнот іноземної валюти за гривні;
  • Обмін фізичним особам купюр іноземної валюти однієї держави на банкноти іноземної валюти іншої держави.

Водночас у постанові центробанку немає згадок про обмін банкнот іноземної валюти так званого “старого” зразка на банкноти тієї ж іноземної валюти “нового” зразка. Зокрема, йдеться про американські долари. Якщо особа має такий запит, то потрібно звертатися до банку або обмінника задля з'ясування, чи вдасться провести відповідну операцію, як і всі умови її проведення.

Для прикладу, фінансові установи можуть стягувати спеціальну комісію за відповідну операцію. Розмір комісії може відрізнятися, адже кожна установа ухвалює це рішення самостійно.

Теги за темою
курс валют Банк
Джерело матеріала
loader